Ovo je najbolje voće i povrće za Novembar

Sezonska hrana je hrana koja raste u prirodnim uvjetima. Zbog toga je najzdravija, najukusnija i najjeftinija. Svi svjetski stručnjaci se slažu s tim da treba da u što većoj mjeri konzumirati sezonske namirnice jer tako promoviramo zdravlje, a ujedno uživamo u bogatstvu okusa i štedimo novac.
najbolje-voce-i-povrce-za-novembar

Jeftinija je

Kada se voće i povrće uzgaja u vrijeme kada je njihov uzgoj predviđen, potrebno je puno manje ulagati u njihov uzgoj, što se u konačnici odražava na potrošačima.

Ukusnija je

Ne moramo ni spominjati koliko su kruške ukusnije u jesen, u odnosu na zimu ili proljeće. Isto vrijedi i za ostale namirnice.

Zdravija je

Za uzgoj sezonskih namirnica je potrebna puno manja količina pesticida i kemikalija, zbog čega su te namirnice zdravije za organizam i ne povećavaju rizik od nastanka različitih bolesti.

Najbolje voće za Novembar

Jabuke

Sezona jabuka je sada na vrhuncu. One su sada najzdravije i najukusnije. Sadrže jako malo zasićenih masti, kolesterola i natrija. Dobar su izvor vitamina C i odličan izvor dijetalnih vlakana. Jabuke bismo trebali jesti svakodnevno, a možete ih pripremati na različite načine. Osim za kolače, jabuke su odlične za juhe, stoga svakako probajte ovu kremastu juhu od bundeve i jabuka.

Avokado

Avokado je kremast i ukusan. Sadrži jako malo kolesterola i natrija. Odličan je izvor nezasićenih masnih kiselina koje promoviraju zdravlje krvožilnog sustava. Dobar je izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, K i folne kiseline. Avokado možete koristiti u pripremi različitih jela. Predlažemo recept za kremasti humus od avokada koji će biti odličan u kombinaciji s različitim jelima.

Kivi

Ovo je pravo malo čudesno voće. Sadrži jako malo zasićenih masti, kolesterola i natrija. Dobar je izvor dijetalnih vlakana, vitamina E, kalija i bakra, a odličan izvor vitamina C i vitamina K. S obzirom na njegovu visoku hranjivu vrijednost, u kiviju treba uživati umjereno. Kivi se odlično slaže s mesom, stoga probati ovaj recept za teleći odrezak punjen kivijem s povrćem.

Naranča

Sadrži malo zasićenih masti, kolesterola i soli. Dobar je izvor tiamina, folne kiselina i kalija, a odličan izvor dijetalnih vlakana i vitamina C. Naranča je savršena za jačanje imuniteta, naročito zbog svoje pristupačnosti koja je u studenom još izraženija. Naranča se odlično slaže s piletinom pa pripremite ukusnu piletinu u umaku od naranče.

Kruška

Sezona kruške je sada na vrhuncu, stoga ju svakako treba iskoristiti. Već u prosincu neće biti toliko pristupačna, zdrava i ukusna. Sadrži jako malo zasićenih masti, kolesterola i soli. Dobar je izvor vitamina C, a odličan izvor dijetalnih vlakana. Kako biste u kruškama uživali na nešto drugačiji način, predlažemo vam ove ukusne muffine s kruškama i đumbirom.

Limun

Limun je puno više od voća za pripremu limunade. Sadrži jako malo zasićenih masti, kolesterola i natrija. Dobar je izvor folne kiseline i kalija, a odličan izvor vitamina C. Limun možete koristiti za pripremu raznih jela, a mi vam predlažemo ovaj slatki kolač od limuna.

Grejp

Sadrži jako malo zasićenih masti, kolesterola i natrija. Dobar je izvor dijetalnih vlakana, a odličan izvor vitamina A i C. Okus grejpa velikom broju ljudi ne odgovara, zbog čega ga nemaju naviku konzumirati. Kako biste u grejpu mogli uživati, probajte ovaj odličan recept zatopli čaj od grejpa.

Šipak

Sadrži jako malo natrija. Dobar je izvor vitamina A, K, kalcija i magnezija. Odličan je izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, C i mangana. Šipak je ukusan sam po sebi, bez ikakvih dodataka. Jako je dobar za pripremu salata, stoga svakako probajte ovu ukusnu salatu od šipka i špinata.

Dunja

Ugodnog je mirisa i okusa. Sadrži jako malo zasićenih masti, kolesterola i natrija. Dobar je izvor dijetalnih vlakana i bakra, a odličan izvor vitamina C. Odlična je za pripremu kompota, ali i džema pa probati ovaj recept za džem od dunja.

Najbolje povrće za Novembar

Artičoke

Sadrže jako malo zasićenih masti i kolesterola. Dobar su izvor niacina, magnezija, fosfora i bakra, a odličan izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, K, folne kiseline i mangana. Kako biste u artičokama uživali na malo drugačiji način, probajte ovaj recept za finu juhu od artičoka i šampinjona.

Cvekla

Cvekla sadrži jako malo zasićenih masti i kolesterola. Dobar je izvor vitamina C, željeza i magnezija, a odličan izvor dijetalnih vlakana, folne kiseline, kalija i mangana. Cvekla je odlična za pripremu napitaka i odlično se slaže s bobičastim voćem, stoga probajte ovaj smoothie od cikle i bobičastog voća.

Brokula

Brokula bez sumnje pripada najzdravijim namirnicama na svijetu. Sadrži jako malo zasićenih masti i kolesterola. Dobar je izvor proteina, vitamina E, tiamina, riboflavina, pantotenske kiseline, kalcija, željeza, magnezija, fosfora i selena. Odličan je izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, C, K, B6, folne kiseline, kalija i mangana. Kako biste dan započeli na najzdraviji način, predlažemo za doručak kajganu s brokulom.

Kupus

Sadrži jako malo zasićenih masti i kolesterola. Dobar je izvor tiamina, kalcija, željeza, magnezija, fosfora i kalija, a odličan izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, K, B6, folne kiseline i mangana. Kupus je odličan za pripremu različitih jela, a mi vam predlažemo ovu neobičnu pitu od govedine i kupusa.

Mrkva

Sadrži jako malo zasićenih masti i kolesterola. Dobar je izvor tiamina, niacina, vitamina B6, folne kiseline i mangana, a odličan izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, C, K i kalija. Ako želite isprobati nešto drugačije u pripremi jela s mrkvom, predlažemo ovaj odličan recept zapeciva od mrkve i sira.

Prokulice

Sadrže jako malo zasićenih masti i kolesterola. Dobar su izvor tiamina, riboflavina, željeza, magnezija, fosfora i bakra. Odličan su izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, C, K, B6, folne kiseline, kalija i mangana. Prokulice su neobičnog, pomalo gorkastog okusa, ali to ne znači da ne možete u njima uživati. Jako dobro se slažu s jajima, stoga svakako probajte kajganu s prokulicama i jajima.

Komorač

Sadrži jako malo kolesterola. Dobar je izvor niacina, kalcija, željeza, magnezija, fosfora i bakra, a odličan izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, folne kiseline, kalija i mangana. Komorač možete pripremati na različite načine, a mi vam predlažemo ovaj ukusan napitak od grejpa, đumbira i komorača.

Karfiol

Sadrži jako malo zasićenih masti i kolesterola. Dobar je izvor proteina, tiamina, riboflavina, niacina, magnezija i fosfora, a odličan izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, K, B6, folne kiseline, pantotenske kiseline, kalija i mangana. Karfiol je blagog okusa pa se odlično slaže uz gotovo sve vrste mesa. Kako bi prilog od karfiola bio još ukusniji, isprobajte ovaj jednostavan recept za zapečeni karfiol.
Izvor:zenskikutak

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.