Najbolje vreme da posetiti Budimpeštu je noć

Autor Datum 12/02/2018

Da biste uživali i doživeli ovaj grad u potpunosti. I po danu i po noći kako biste iskusili njegove čari, moraćete da prođete vožnju od 6 sati. Naravno, ukoliko ste romantičniji i advanturisti, uvek možete krenuti vozom. Ukoliko želite komfor, da vas pokupe sa kućne adrese u bilo koje vreme, onda je za vas kombi prevoz do Budimpešte koji mozete naći na https://www.pexonteam.rs/budimpesta-2/.

Jedina mana ovakvog kombi prevoza je njegova najveća vrlina – kupljenje putnika sa različitih adresa što može da se malo oduži. Međutim, imajući na umu da vas voze gde zatražite i kad vam odgovora, kombi prevoz predstavlja pravo osveženje u načinu putovanja. Ipak, retko koji vozač autobusa će vam izaći u susret i ostaviti gde vam baš odgovara i uklopiti se u vaš poslovni raspored.

Naravno, privatni prevoz dolazi u obzir, ali sa svim stvarčicam poput goriva, vinjeta, kombi prevoz, barem nama se čini idealnim rešenjem da sa malo muke dođemo u posetu Kraljici Dunava.

Znamenitosti

Budimpešta glavni grad Mađarske, grad na obalama Dunava, istorijski i kulturni centar koji svojim građevinama svakodnevno privlači veliki broj turista iz svih kutaka sveta. Međutim, ono što privlači nisu puke zidine, već savršen spoj raznovrsne istorije, tradicija, kultura, ali i moderne kako u arhitektonskim zdanjima tako i u kuhinji, nošnji i mnogo čemu drugom. Jedno vreme je Budimpeštu krasio i nadimak Pariz Istoka!

Znamenitosti koje ovaj grad poseduje, ali i nesebično deli sa svima koji u njega dođu su mnogobrojne. Od brda i grada Budim, dvorca, Ribarske tvrđave i brda i spomenika Slobodi preko Lančanog mosta, Oktagona, Trga heroja i zgrade Parlamenta pa sve do njene bogate istorije i kulture koja sadrži mnogobrojnost drugih kultura i religija i ponosa crkve svetog Ištvana ili kako se popularnije naziva Bazilike jasno je zašto milioni turista godišnje dođe u ovaj grad. Ne smemo zaboraviti ni Dunav koji više služi kao ogledalo nego reka ovom divnom gradu.

Tu su naravno i druge, manje poznate znamenitosti kao što je čuvena vožnja žutim tramvajem broj 2 tik uz obalu Dunava. Ipak, ono što Budimpeštu zaista izdvaja i od drugih gradova jeste noć i njen život noću. Noć u Budimpešti ima specijalnu draž, jer iako skriva neke delove grada, u punom sjaju otkriva druge. Osim što mnogobrojni kafići , restorani i klubovi otvaraju svoja vrata, palje se i svetiljke. Obasjavaju Budu, Parlament, mostove, naročito Lančani praveći od Dunava ogledalo.

Scena

Budimpešta je bogata klubovima, pabovima, klubovima, ali i striptiz barovima. Izuzetno mesto za različite momačke i devojačke žurke, ali i za sve one koji bi dauživaju u džez atmosferi dok gledaju na Baziliku. Takođe, tu je i reka. Krstarenje Dunavom noću nosi posebnu draž, jer vas, poput žutog tramvaja, sprovode niz i uz reku pokazujući iz različitog ugla osvetljenje arhitektonske bisere. Zato ako se odličite da putujete u neki obližnji grad Budimpešta je pravi izbor.

Ujedno, noć je pravo vreme da saznate zašto su obale Dunava uvršene u UNESKO-vu listu svetske baštine. Ukoliko pomislite da to možete i danju saznati, varate se. Tu je još jedan mali detalj, koji noć u Budimpešti čini savršenim ,anročito ako krstarite Dunavom. Narodna i ciganska muzika zvukovima cimbala do u duboko u noć prebaciće vas u drugi svet.

Ribarska tvrđava, koja nije niti tvrđava niti izgleda ribarski, noću će vas oduševiti. Belih 7 kula, koja predstavljaju 7 mađarskih plemena koja su osnovala Mađarsku, obasjana svetlošću će ličiti na zamak iz bajke, dok će zamak Buda ponosno i stamenito stajati i gledati na zgradu Parlamenta, čuvajući je od drugih.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.