Najbolje zavese za male stanove

Autor Datum 12/09/2018

Manja kvadratura stana ne mora nužno značiti i potpuno podređenje praktičnosti svih predmeta koji čine njegov enterijer, kako bi se prostor iskoristio do poslednjeg centimetra. Danas, sa mnogim mogućnostima koje nam pruža dizajn nameštaja, ali i zavesa, moguće je dekorisati svaku prostoriju da ujedno bude i lepa i funkcionalna, te prijatna za svakodnevni život. Kada su zavese u pitanju, one obično dolaze na poslednje mesto u sređivanju stana. Ipak, one mogu mnogo učiniti da prostor vizuelno izgleda prostranije, a savremeni dizajn, kakav krasi rolo zavese na primer, postiže i moderan izgled Vašeg doma.

Zavese za male stanove

Zavese za male stanove

Uskladite boje

Mali prostor ne trpi pregršt detalja i boja, jer će inače delovati prenatrpano. Ukoliko biste voleli da prostoriju vizuelno uvećate, trebalo bi da skrenete pogled na prozore, ističući ih zavesama intenzivnih boja ili upadljivih dezena, koji bi trebalo da budu komplementarni sa ostalim bojama u sobi. Rolo zavese u jednoj boji dobra su kombinacija sa dekorativnim zavesama sa velikim šarama, koje bi trebalo da sežu do prozorske daske i budu nonšalantno skupljene sa strane. Solidno rešenje je i nameštaj u jednoj boji, ukrašen jastucima određenog dezena, koji će biti upotrebljen i na dekorativnim ili rolo zavesama, kako bi se dobilo na kontinuitetu prostorije, koja će time izgledati prostranije.

Rolo zavese za moderan enterijer

Ukoliko biste voleli da Vaš stan, iako mali, bude moderno uređen, to ćete najbolje postići biranjem nameštaja oštrih linija i svetlijih boja, te minimalističkim enterijerom, koji će tako vizuelno dodati i neophodan prostor. Ovo ostavlja dovoljno mogućnosti da se poigrate zavesama, te bi rolo zavese sa nekim od upadljivih dezena, uz svoj moderan dizajn, bile idealno rešenje koje će pratiti čitav koncept prostorije. Kako je njihova forma takođe načinjena od oštrih linija, rolo zavese će se uklopiti u čitav enterijer, dok će njihove upadljive šare skrenuti pogled na prozore.

Praktičnost prati estetiku

Budući da u malim stanovima jedna prostorija često ima više namena, te se u jednoj sobi i jede, radi, spava i dočekuju gosti, to i nameštaj i zavese moraju pratiti ovakve potrebe. Stoga bi, pored estetike, i funkcionalnost trebalo da bude Vaš cilj, kome će najbolje odgovoriti rolo zavese. Istovremeno dekorišući prostoriju, ali i zamračujući je po potrebi i štiteći od toplote, rolo zavese u sebi spajaju funkcije i roletni i dekorativnih zavesa, a zauzimaju veoma malo mesta. Bilo da se odlučite za rolo zavese koje prekrivaju samo prozorsko ili staklo balkonskih vrata, ili one koje prekrivaju čitav prozor sa ramom, one Vam neće „gutati“ prostor kao što je to slučaj sa heklanim ili platnenim zavesama do poda. Uz to, rolo zavese će Vam uštedeti i novac za roletne, koje su Vam preko potrebne kako biste od dnevne sobe napravili spavaću za tili čas. Njihov mehanizam nije komplikovan, a možete birati manuelni (sa ručicom za povlačenje) ili električni (sa daljinskim upravljanjem). Rolo zavese su, takođe, veoma jednostavne za održavanje. Mali stanovi često trpe nedostatak prostora i kada je čišćenje u pitanju, jer pomeranje nameštaja iziskuje dodatno vreme. Rolo zavese se veoma lako čiste usisivačem ili krpom za prašinu, te ne zahtevaju preteran trud.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.