Najbolji načini da se zaštite od lopova

Autor Datum 17/05/2017

Često smo neodgovorni prema svojoj imovini i vodimo se parolom da se krađe i provale dešavaju nekom drugom i da nećemo baš mi biti te “sreće” da budemo na meti razbojnika. Organizovane kriminalne bande verovatno neće prezati ni od kakve vrste zaštite, ali postoje brojni načini da se zaštitimo od tzv. sitnih lopova i budemo sigurni da će sve naše dragocenosti i stvari od vrednosti biti na svom mestu.

Kada izlazite iz stana ili kuće, uvek proverite da li ste zatvorili sve prozore i zaključali vrata. Uverite se u to i kad izlazite samo do obližnje prodavnice ili kontejnera da bacite smeće, pošto je iskusnim lopovima dovoljno i nekoliko minuta da izvrše svoj naum. Što se tiče spuštenih roletni, savet je da se one ne spuštaju do kraja u svim prostorijama, jer to lopovima može biti signal da neko duže boravi van svog doma.

Osigurajte ulazna vrata

Ukoliko vam je stan u prizemlju ili živite u kući, razmislite o blindiranim vratima sa dve sigurnosne brave, pa čak i o rešetkama koje biste postavili na prozore. To možda neće delovati atraktivno i lepo, ali ćete bezbednost podići na viši nivo. Što se tiče sigurnosnih brava, lopovima će svakako trebati više vremena da obiju dve brave nego jednu, pa ih i to može odvratiti od pokušaja pljačke.

Ne ostavljajte na društvenim mrežama informacije o svojim kretanjima i putovanjima i ne širite takve informacije među velikim brojem ljudi. Nikada ne znate do koga može takva informacija da dopre.

Tajmeri za svetla, kao i druge uređaje u stanu su odlična investicija u bezbednost vaše imovine dok ste odsutni. Nisu skupi, a pružaju mogućnost da za svaki dan u nedelji programirate vreme paljenja i gašenja svetala ili televizora, muzičke linije… Na taj način možete obmanuti lopove da ste zapravo kod kuće

Video nadzor u kombinaciji sa alarmom je efikasno rešenje

Ugradnja alarmnog sistema je izuzetno efikasna metoda koja će lopove držati dalje od vaše kuće ili ih sprečiti ukoliko ipak pristupe krađi, jer je zvuk koji proizvodi alarm izuzetno jak, pa iako vi niste u svom domu, sve će čuti vaše komšije. Takođe, alarmi se mogu povezati i sa telefonima vlasnika ili direktno sa policijskom stanicom, pa ćete odmah imati informaciju ako se nešto dešava. Ovaj način zaštite je, ipak, i dalje luksuz za većinu građana.

Video nadzor, uz ugradnju alarmnog sistema, takođe je pre svega preventivno sredstvo zaštite. Ukoliko lopovi vide kamere, sva je prilika da će ipak odustati od pljačke baš vašeg objekta. Kada znaju da postoji mogućnost da ih kamere snime i da na osnovu snimka budu identifikovani, pre će se preusmeriti na nečiju drugu imovinu.

Jedan od načina zaštite je i nabavka psa, pogotovo ukoliko imate dvorište. Pored toga što će vam pas postati najbolji prijatelj i oplemeniti vaš život, može vas u svakom trenutku upozoriti na neželjene „goste”. Raspitajte se koje rase pasa se najlakše dresiraju i koje su se pokazale najbolje u obezbeđenju imovine.

Čak iako preuzmete sve ove mere, do pljačke ipak može doći, pa vam je naš savet da razmislite gde ćete čuvati novac i dragocenosti, pogotovo dok ste odsutni. Novac svakako možete uplatiti na račun u banci, a možete, dok ste na putovanju, iznajmiti i sef za sve vredne stvari. Razmislite, takođe, o kupovini i instaliranju sefa u vašem domu, samo pronađite mesto koje lopovima neće biti lako da otkriju.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.