Najbolji načini za skidanje šminke

Autor Datum 12/11/2017

Većina ža nosi šminku jer ih čini sretnim. Šminka je neizostavan dio jutarnje rutine skoro svih žena i vrlo je važan dio njihovih života. Koliko god šminka bila važna, važno je imati i sistem za uklanjanje iste. Tokom odrastanja majka mi je uvijeg govorila da je vrlo važno čuvati kožu od raznih vremenskih uticaja. Međutim mislim da većina žena zaboravlja koliko je važno uklanjanje šminke. Šminka koja ostaje dugo na licu, a da prethodno koža nije fino zaštićena, može učiniti mnogo negativnih učinaka. Većina podloga sadrži sastojke koji utiču na opći kvalitet kože i čine proces starenja dosta bržim. Zbog toga vrlo je važno svaki dan ukloniti šminku u potpunosti sa lica i očiju. Svako ima svoje načine za uklanjanje šminke, jer to sve zavisi od naših metoda zaštite kože. U nastavku ovog teksta vam donosim nekoliko najčešćih načina za uklanjanje šminke, sigurna sam da ćete naći neki novi način koji ćete isprobati.
najbolji-nacin-skidanja-sminke

1. Maramice za skidanje šminke

Ovo je jedan od najčešćih načina za skidanje šminke kod većine žena, jer je vrlo jednostavan i brz. Iako su posljednjih godina mnogi ljudi govorili koliko su vlažne maramice za skidanje šminke loš način uklanjanja makeupa, mislim da to nije u potpunosti tačno. Prvo, maramicama za skidanje šminke se ne može ukloniti sva šminka sa lica. Maramicama uklanjate samo površinski dio makeupa, što znači da poslije njih morate oprati lice sa nekim drugim proizvodom. Preporučujem vam da poslije uklanjanja površinskog sloja makeupa koristite vaš uobičajeni proizvod za čišćenje lica. Moj omiljeni je Neutrogena Visibly Clear pink grapefruit facial wash, jer ima vrlo sitne čestice u sebi, koje osim što čiste kožu daju efekat eksfoliacije istovremeno.

Nakon što očistite kožu, trebate provjeriti da li imate nekih ostataka šminke na koži. Ovo je većinom dovoljna rutina za svakodnevni makeup. Međutim ako ste imali težu šminku možda će vam biti potrebno da operete lice dva puta, mada se to dešava vrlo rijetko. Maramice za skidanje šminke dolaze u raznim verzijama i sa raznim formulacijama. Važno je naći neke koje će odgovarati vašem tipu kože i neće biti previše agresivne, jer je većina ovakvih maramica formulirana sa agresivnim sastojcima. Zato vam uvijek preporučujem da uzmete one koje su namjenjenje za osjetljivu kožu, te one koje su formulirane sa kamilicom ili aloa verom.

2. Kokosovo ulje

Ovo je jedan od vrlo učinkovitih prirodnih načina za skidanja šminke. Ukoliko imate vrlo osjetljivu i suhu kožu ovo je definitivno najbolji način uklanjanja makeupa za vas. Kokosovo ulje ima mnogo korisnih sastojaka u sebi koji će nahraniti vašu kožu, dati joj dozu hidratacije, a istovremeno i ukloniti makeup. Potrebno je uzeto malu količinu kokosovog ulja, zagrijati je među dlanovima i na nijeti na lice, pri čemu ćete masirati kožu lica i vrlo nježno područje očiju. Na ovaj način makeup se uklanja u potpunosti jer je kokosovo ulje vrlo nježno prema koži, ali dovoljno masno da može ukloniti makeup. Ulje uklanjate sa lica pomoću peškira namočenog toplom vodom. Nakon toga možete staviti sboju omiljenu kremu ili malo kokosovog ulja koje se može koristiti i kao hidratantno ulje za lice.

3. Micelarna voda

Micelarne vode su postale vrlo popularan način za skidanje šminke posljednje dvije godine. Većina brendova je napravila svoju verziju micelarne vode. U drogerijama postoji više vrsta micelarnih voda, ali iskreno meni ovaj način za skidanje šminke nije omiljeni. Prvenstveno potrebno je dosta proizvoda da bi se šminka u potpunosti uklonila. Također micelarne vode su često vrlo neugodne na koži, meni su dosta isušile kožu i dovele do znatne osjetljivosti. Iako većina brendova govori da nakon uklanjanja makeupa na ovaj način nije potrebno dodatno isprati kožu, mislim da to nije uopšte tačno. Smatram da nakon skidanja šminke sa mecelarnom vodom morate isprati kožu sa nekim proizvodom za čišćenje, jer kao što rekoh vrlo su teške na koži i mislim da uništavaju kožu.

4. Korištenje hidratantnog sapuna

Ovo je jedan starinski način uklanjanja šminke, ali funkcioniše izuzetno, tako da se mora spomenuti. Postoje razni sapuni koji se mogu koristiti za skidanje šminke, izaberite onaj koji vam odgovara najbolje. Preporučujem upotrebu baby sapuna, jer neće oštetiti kožu i vrlo su blagi. Također jedni od najboljih drogerijskih sapuna su definitivno iz kolekcije Dove-a.

To je sve od mene za danas. Nadam se da sam vam pomogla u pronalaženju načina za skidanje šminke koji će najbolje odgovarati vašim potrebama, hvala na čitanju.
Azra/SimpleSerenity

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.