Najbolji prirodni laksativ – očistiti organizam i izbacite višak vode

Autor Datum 02/07/2018

Mnogo stvari može uzrokovati zatvor i lošu probavu a neki od glavnih uzroka tih problema su: nedostatak kretanja, prekomjerni stres, dob, lijekova, nedostatak vitamina, nedovoljno vlakana i vode. Ali isto može biti posljedica nekih bolesti pa radi toga bi se trebali konzultirati za liječnikom. Statistički podaci pokazuju da je svaka deseta osoba ima problema sa nepravilnom stolicom i probleme sa probavom. Najbolje je koristiti prirodni laksativ za rješenje ovog problema.

Prirodni laksativ

Već se sada u modernoj medicni koriste prirodni laksativ za riješenje problema sa zatvorom i lošom probavom. Ovaj prirodni laksativ su propisali mnogi liječnici svojim pacijentima jer je učinkovit i djeluje. Također je poznat kao bolnički džem.

Prirodni laksativ – Kako možete napraviti?

Potrebni sastojci:

  • 150 grama datulja (1 šalica)
  • 150 grama suhih šljiva (1 šalica)
  • 5 šalica prokuhane vode (ako želite gušći džem onda manje)

 

Način pripreme prirodnog laksativa i konzumiranje
Nasjeckajte datulje i suhe šljive na male komadiće, stavite ih u vodu i kuhati dok smjesa ne postane gusta. Trebali bi dobiti oko 20 žilica ovoga prirodnog laksativa. Mogu ga konzumirati osobe svih dobnih skupina a najbolje je da ga konzumirati uz doručak sa jogurtom ili žitaricama.

Prirodni laksativ djelovanje i iskustva

Suhe šljive su bogate vlaknima. Sorbitol je spoj koji se nalazi u suhim šljivama, to je prirodni šećer koji uzrokuje opuštanje crijeva i riješava probleme zatvora za samo nekoliko sati. Jedan od drugih načina za riješavanje problema sa stolicom jeste da stavite nekoliko sihih šljiva u čašu vode preko noći i da pijete u jutarnjim satima. To će odmah pomoći vašim crijevima. Ali nemojte pretjerivati sa ovim receptom jer može da uzrokuje dijareju(proljev).

Suhe šljive sadrže visoku razinu fitonutrijenata nazvanih fenola. Posebno imaju visok sadržaj dva jedinstvena fitonutrijenata zvane neoklorogena i klorogenska kiselina. Brojne studije pokazuju da ti fitonutrienti pomažu u sprečavanju oštećenja stanica osobito kada je u pitanju oksidacija lipidnih molekula u tijelu. Budući da su sve naše stanične membrane, kao i naše moždane stanice uglavnom sastavljene od lipida koji sadrže masnoće, to su važni fitonutrienti koji se nalaze u prehrani. Ovi spojevi su također otkrili da inhibiraju oksidaciju LDL kolesterola u tijelu, što ih čini važnim čimbenikom u prevenciji kroničnih bolesti.

Suhe šljive imaju visok sadržaj topljivih vlakna koja pomažu u održavanju stabilnosti šećera u krvi. Topljiva vlakna usporavaju brzinu probave hrane i kao posljedica toga usporava apsorpciju šećera u krvotok. Topljiva vlakna također povećavaju osjetljivost tijela na inzulin.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.