Najbrži ručak – kuhana jela koja se lako pripremaju

Autor Datum 19/12/2015

Često nam se dešava da nemamo dovoljno vremena za pripremu obroka, te jedemo šta stignemo, pa se posle žalimo da smo se ugojili ili da se lako razboljevamo.

Setite se šta su naše bake govorile: nema ručka bez kuvana jela! Kuvana jela uglavnom sadrže mnogo zdravije sastojke od svih mogućih „suvotarija“, ali treba vremena da se ona pripreme.
Zato Vam za svaki užurbani dan predlažemo kuvana jela koja ćete voleti, a koja ne zahtevaju previše vremena za pripremu. Ako ne ručate kod kuće, možete ih lako spakovati i za poneti, te podgrejati u mikrotalasnoj na poslu.

Špagete na sto načina

Kuvana jela poput špageta gotovo svako zna da pripremi, pogotovo zato što one ne zahtevaju previše angažmana.
Biće dovoljno da propržite luk i mleveno meso i dodate začine i sok od paradajza, kako biste napravili sos. Za to vreme neka Vam se kuvaju špagete. I eto kuvana jela za svega petnaestak – dvadeset minuta!
Špagete ili makaroni takođe mogu predstavljati značajnu uštedu za Vaš kućni budžet, jer su veoma zahvalne za kombinovanje sa ostacima namirnica u Vašem frižideru. Primera radi, možete kombinovati piletinu, šunku, začine, pavlaku, grašak, malo slanine i gotovo sve što Vam padne na pamet, a opet napraviti neuporedivo zdraviji obrok od onog koji biste kupili u pekari ili fast fudu.
Dobra strana špageta jeste što one spadaju u kuvana jela koja gotovo uvek mogu da se jedu i hladna, te ih možete poneti sa sobom na posao.

Najpopularnija kuvana jela: supe i čorbe

Domaća supa spada u ona najčešće pripremana kuvana jela u našim kućama, te ukoliko ne spremate komplet-ručak jer nemate vremena, uvek je dobro pojesti tanjir supe, pogotovo u hladnim zimskim danima.
Sa čorbama je, već, drugačija stvar. Kombinovane sa parčetom integralnog hleba, mogu predstavljati potpun obrok, i veoma zdrav primer ručka. Možete birati prema svom ukusu, te praviti ova kuvana jela od piletine, teletine ili ribe, graška ili spanaća…Šta god Vam padne na pamet. Pritom, i one „trpe“ sve, te se lako mogu sastaviti od ostataka u frižideru.

Pileći paprikaš

Pošto se piletina brzo kuva i ne treba joj posebna priprema pre kuvanja, pileći paprikaš spada u ona kuvana jela koja se mogu relativno brzo spremiti. Možete ga praviti sa zaprškom u koju ćete dodati piletinu, šargarepu i krompir, ili se okrenuti dijetalnoj varijanti bez ulja i sa malo začina.
Paprikaš ima i tu dobru stranu da ne mora biti u tečnom stanju, te ako pustite vodu da ispari, i ovo može biti ručak koji ćete elegantno poneti u torbi na posao, bez bojazni da će se prosuti.

Grašak i spanać

Za kraj smo ostavili kuvana jela bez mesa, jer možete da se ponekad rešite i na detoks dan, te priuštite svom telu što više vitamina koji će odlično uticati na imunitet Vašeg organizma.
Ako kupujete smrznuti grašak i spanać, veoma lako i brzo ih možete pripremiti, sa zaprškom ili bez nje. Ova kuvana jela odlično se kombinuju sa drugim povrćem, poput krompira, belog luka, kukuruza, sa pavlakom…te se odlučite za jedan „povrćni“ ručak.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.