Najčešće fitness ozljede i kako ih spriječiti

U istraživanju objavljenom u magazinu “Research Quarterly for Exercise and Sport”, tijekom 8 godina bilo je praćeno preko 2200 ozljeda nastalih za vrijeme aerobik treninga i vježbanja u teretani.
najcesce-fitness-ozlijede-i-kako-ih-sprijeciti
Preko 70 posto ozljeda u vezi sa dizanjem utega nastalo je uslijed ispuštanja teškog tereta ili primanja udarca tijekom vježbanja, a skoro 60 posto ozljeda vezanih za aerobik trening bilo je izazvano padom. Ukupno gledano, najčešći problem u teretani bila su uganuća, iščašenja i istezanja mišića i zglobova.

Do ozljeda je najčešće dolazilo zbog velikih gužvi na grupnim treninzima, korištenja nove i nepoznate opreme i natjecanja s ostalim ljudima.

Kako biste spriječili nastajanje ozljeda, slijedite ove savjete fitness stručnjaka:

Obilježite jasno svoj teritorij

Iako se može činiti kao dobra ideja da fitness instruktora promatrate izbliza, najbolje bi bilo zaobići to mjesto jer će se na njega okomiti ljudi željni dokazivanja. Straga ćete imati više mjesta, a naročitio se pobrinite se za to da imate dovoljno prostora za korak unatrag.

Zagrijte se

Radite vježbe zagrijavanja 10-15 minuta prije treninga. Ako tijelo nije zagrijano, biće manje fleksibilno uslijed slabijeg protoka krvi. Zagrijavanjem ćete smanjiti i šanse za saplitanje ili pad jer ćete vježbanje započeti s punom koncentracijom.

Čuvajte prste

Lomljenje prstiju je ozljeda koju stručnjaci, nažalost, viđaju bar jednom tjedno. Držite utege dobro pod kontrolom kada ih spuštate i ne ubrzavajte previše čak ni za vrijeme najintenzivnijih vježbi.

Pitajte stručnjaka za savjet

Ako ste novi u teretani, ne trčite odmah na sprave za vježbanje. Ukoliko niste sigurni kako se nešto koristi, pitajte nekog od trenera. Ili, još bolje, unajmite svog.

Koristite razumno traku za trčanje

Ne skačite na traku, i isto tako ne silazite sa nje, kada je u pokretu. Ovaj savjet vam možda djeluje krajnje očigledno, ali treneri se često susreću s tim problemom. Također, prije nego počnete vježbati, obratite pažnju na to jesu li ti vezice čvrsto vezane – ozljede mogu biti i više nego neugodne.

Usporite pred kraj

Na većini skupnih treninga hlađenje je zanemareno, iako zahtjeva svega desetak minuta, a doprinosi eliminiranju toksina i sprečava upalu mišića naredni dan. Dodatan problem je što bi naglo usporenje srčanog ritma i nagli pad krvnog tlaka mogli izazvati vrtoglavicu.
Izvor:super zena

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.