Najčešće make-up greške i kako da ih izbjegnete?

Autor Datum 25/11/2017

U svijetu šminke i šminkanja teško je napraviti neku ogromnu grešku i ne uspjeti je opravdati, ali postoje granice koje ne bi trebali prelaziti. Često se mogu napraviti male greške koje Vam mogu uništiti čitav izgled i trud koji ste uložili u kreiranje nekog makeup izgleda. Kada budem govorila o makeup greškama ne mislim na izbor šminke ili boja, Vi radite ono što Vam se sviđa i sa čim se najbolje osjećate. U nastavku Vam donosim nekoliko najčešćih makeup greški koje sam primjetila da se često ponavljaju. Nadam se da će Vam ovaj post pomoći u vašoj rutini šminkanja.
najcesce-make-up-greske-i-kako-ih-izbjeci

1. Izbor pogrešne nijanse podloge

Ovo je definitivno najčešća greška koju možemo napraviti. Razumijem da je vrlo teško naći odgovarajuću podlogu koja je pritom prihvatljive cijene. U drogerijama je vrlo ograničen izbor nijansi, često su gotovo sve nijanse tamne, nema dovoljno svijetlih nijansi. Poseban problem se javlja prilikom izbora podtona podloge. Vjerovatno znate da postoje tri podtona kože, a to su: rozi, žuti i neutralni. Da bi Vam podloga savršeno odgovarala morate izabrati podlogu koja ima isti podton kao i vaša koža. Imajte u vidu kada kupujete podlogu u drogerijama, da je svijetlost na stalcima za šminku vrlo jaka i često vas može zavarati prilikom biranja nijanse. Meni se to sedilo nekoliko puta, greška ne mora biti velika, da ste pogriješili 100%, ali ako želite idealan puder onda vam može smetati. Preporučila bih vam da stavite malo količinu podloge na vrat i vidite da li se „stopio“ sa vašom bojom kože. Drugi način je, da stavite na dlan i vidite da li Vam odgovara. U drogerijama postoji dosta podloga koje su ili žutog ili rozog podtona, međutim vrlo je teško naći odgovarajuću podlogu za neutralni podton. Kod toga bih vam preporučila da uzmete jednu podlogu žutog jednu rozog i da sami sebi napravite odgovarajući podton. Zahtjeva više posla definitivno, ali vrlo je važno da vam podloga odgovara, jer ako je vidljivo da je podloga loše boje ili podtona, čitav makeup izgleda loše i čak se može reći jeftino. Naravno, postoje trikovi koji vam mogu pomoći ako vam je podloga presvijetla ili pretamna. Ukoliko vam je podloga presvijetla poželjno je dodati bronzera na okvir lica i na vrat, da bi se izbalansirao čitav izgled. Naravno ne smijete pretjerati sa bronzerom jer onda opet imate problem da makeup izgleda loše. Znači, vrlo lagano dodati bronzera da bi vratili svježinu i boju licu. Ukoliko vam je podloga pretamna trebali bi imati neku dosta svijetliju, tako da ih možete pomiješati da bi dobili pravu boju. Ukoliko nemate svijetliju podlogu, možete jednostavno dadati bronzera na vrat da bi se izjednačili tonovi kože lica i vrata.

2. Ne koristiti puder u kamenu

Vrlo je važno setovati podlogu i korektor koji koristite u svojoj makeup rutini. Jer ako to ne uradite onda će vam podloga trajati puno kraće na licu, također može ostati na odjeći i jednostavno izgleda prilično loše. Najbolje je koristit puder bez boje (transparent) jer vam neće promijeniti boju podloge i neće se vidjeti na koži. Vrlo je važno dodati pudera u kamenu na obraze prije stavljanja rumenila, bronzera i hajlajtera. Šta to znači ? To vam omogućava vrlo glatku, ne ljepljivu podlogu za stavljanje ostalih makeup proizvoda. Kada dodate puder, bronzer će ljepše izgledati na koži, puno prirodnije, jer ga je lakše izblendati. Također i rumenilo, vrlo je važno da izgleda što prirodnije. Kada sve proizvode na obrazima izblendate fino makeup će vam izgledati puno bolje i profesionalnije, čak i više prirodno, ako je to moguće. Naravno glavna funkcija pudera u kamenu je da fiksira makeup i omogući njegovo trajanje čitav dan. Ukoliko imate suhu kožu i ne želite je dodatno isušivati sa puderom u kamenu, onda Vam svakako preporučujem da pogledate sprejeve za fiksiranje makeup – a. Jer će vam oni fiksirati makeup, bez dodatnog isušivanja kože.

3. Ne koristiti olovku za usne prije nanošenja tamnog ruža

Ja mislim da tamni ruž ne može izgledati dovoljno dobro bez olovke za usne. Olovka vam omogućava preciznost nanošenja, produžava trajanje ruža i spriječava razmazivanje ruža. Što znači da crveni ili neki drugi tamni karmin ne bi trebali nositi bez olovke.

Ovo su najčešće tri greške koje sam primjetila da se često ponavljaju. Možda budem pisala više ovakvih postova, jer postoji još mnogo makeup greški o kojima se može pisati. Hvala Vam na čitanju !

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.