Najmoderniji stolovi za terase i dvorišta

Autor Datum 14/09/2018

Već odavno, plastični stolovi prestali su da budu izbor broj jedan za terase i dvorišta. S jedne strane zato što nisu inspirativni za dekoraciju, a sa druge zato što deluju jeftini, i pored svoje ne tako male cene. Za gotovo isti novac, mogu se nabaviti i pleteni ili napraviti novi stolovi, dok se oni od kovanog gvožđa ili drveta lako uklapaju u sve spoljašnje ambijente. Bilo da Vas u ovom trenutku interesuju stolovi za terase, dvorište ili bašte kafića, predstavljamo Vam one najmodernije.

Stolovi za terase

Stolovi za terase

Stolovi od drveta ili kovanog gvožđa

Veliki, okrugli stolovi od svetlijeg ili tamnijeg drveta pogodni su za velike bašte i kućne terase veće kvadrature. Ovakvi stolovi pružaju mogućnost posluživanja hrane za veći broj osoba, te su i sjajno pomagalo prilikom većih skupova ili raznih vrsta svečanosti. Mnogo su popularniji od pravougaonih, jer okrugli oblik asocira na eleganciju. Sa druge strane, stolovi od kovanog gvožđa, bez obzira na oblik i veličinu, dobro se uklapaju kako u dvorišta, tako i manje terase. Mali gvozdeni stolovi sa samo dve stolice pogodni su za balkone, dok oni veći, sa šest ili više stolica, dakako odgovaraju prostorima većih dimenzija. Ovo je ujedno jedno od najpopularnijih rešenja kada su stolovi za dvorišta i terase u pitanju, jer izuzetno lepo i prefinjeno izgledaju bez obzira na veličinu ili boju. Stolovi od kovanog gvožđa mogu biti dostupni u beloj, prirodnoj ili bakarnoj boji, i savršeno se slažu sa cvećem u saksijama.

Pleteni stolovi

Pleteni stolovi od trske nose romantičnu i retro notu, te su veoma pogodni kao element pomalo ruralnih enterijera. Ukoliko su cela kuća ili stan uređeni ovakvim detaljima, pleteni stolovi u osnovnoj boji trske ili prefarbani u belo, dobro će se uklopiti sa ostalim ambijentom. Upadljivi su i stolovi od ovog materijala u pastelnim bojama, bledo-ljubičastoj, limun-žutoj ili rezedo-zelenoj, dok se jarkih boja treba čuvati kako se ne bi skliznulo u kič. Pleteni stolovi dobro se slažu sa miljeima i porcelanskim šoljicama za kafu, ali i sa trščanim suncobranima ili štitnicima od sunca na prednjoj strani terase.

Stolovi koje možete napraviti sami

Drvene palete postale su veoma popularan materijal u svim Uradi sam priručnicima i idejama, zbog svoje dostupnosti i pogodnosti za oblikovanje. I stolovi za terase i dvorišta, pa čak i dnevne sobe, mogu se napraviti upotrebom paleta. Biće dovoljno postaviti dve ili tri palete jednu na drugu i prekriti ih staklom. Ovakvi stolovi veoma su efektni ukoliko su njihovi donji delovi prefarbani u belu ili jarku boju, koja se uklapa sa enterijerom. Kako stolovi uglavnom bivaju ispraćeni istim ili sličnim stolicama, od paleta se mogu napraviti i klupe, te prefarbati. Njima se dodaju jastučići ili sunđeri za sedenje u kontrastnim bojama, dok se stolovi ukrašavaju jednom velikom činijom ili podmetačima u boji jastuka. Ovakvi stolovi i stolice posebno interesantno izgledaju u jarkoj crvenoj ili narandžastoj boji, kojima se dodaju tamnoplavi jastuci i ostali detalji. Ukoliko Vaša terasa ili dvorište ne trpe jarke boje, idealni su stolovi svetlih pastelnih boja, koji se odlično kombinuju sa cvetnim detaljima.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.