Najopasniji otrovi koji su sakriveni u hrani

Svake godine u razvijenim zemljama bilježimo gotovo milijardu slučajeva trovanja hranom, ponekad i sa smrtnim ishodom.
otrovi u hrani sakriveni
Obično su najugroženiji vrlo mladi ljudi, starije osobe, trudnice i osobe s oslabljenim imunološkim sustavom. Pamet u glavu, ne jedite nepoznate stvari i po mogućnosti sve bacite na roštilj.

Botulinum

Ovaj toksin se najčešće nalazi u nepropisno konzerviranoj hrani najčešće u kukuruzu, grašku i mahunama. Također se može naći u grejanoj ili nepravilno zaštićenoj restoranskoj hrani. Vrlo male količine su smrtonosne.

Bisfenol A

Grupa stručnjaka nedavno je testirala deset vrsta konzervirane tjestenine i juha, i u svima su pronašli bisfenol-A. To je kemijski sastav za koji je dokazano da šteti razvoju fetusa, beba i male djece. Utječe na ljudski DNK i uzrokuje Downov sindrom.

Kampilobakter

Pronađena u stolici pernatih životinja, divljih ptica, i nekoliko domaćih životinja, ova bakterija predstavlja opasnost prvenstveno za djecu. Može dobiti konzumiranjem nedovoljno kuhane hrane od pernatih životinja ili nepasteriziranog mlijeka. Štetno utječe i na trudnice.

Klostridium

Bakterija pronađena u siru. Uzrokuje blaga, kratkotrajna trovanja hranom. Može se nađe iu stolici ljudi i različitih životinja, pa se najčešće zaraze djeca ako dobro ne operu ruke.

Ešerihija koli

Još jedna bakterija koja se nalazi u stolici životinja i ljudi, a širi se nepravilnim rukovanjem hranom. Teški slučajevi često su uzrokovani nedovoljno termički obrađenim mesom ili konzumiranjem neopranog voća ili povrća. Bitno je znati da upravo vaša omiljena salata od zelja, špinata, zelena salata, kelj, kupus, blitva i rukola mogu biti krivci. Zelje može biti kontaminirano prljavom vodom za pranje ili neopranim rukama i prije nego što ih kupite. Kako biste izbjegli trovanje svakako ih dobro operite, posebno zelje i papriku, jer se redovito konzumiraju sirovi, dok bi se kuhanjem bakterije uništile.

Salmonela

Obično se nalazi u mesu pernatih životinja, jajima i mesu. Lako ju možete dobiti od konzumiranja sirovih ili nedovoljno kuhanih jaja, nedovoljno kuhanog mesa ili nepasteriziranog mlijeka. Neprikladno rukovanje hranom drugi je najčešći uzrok salmonele, primjera radi ako stavite kuhano meso od neke pernate životinje na isto mjesto gdje je prije stajala sirova.

Solanin

Ovaj toksin nalazi u krumpiru. Najveća prijetnja dolazi od krumpirove kore ili od samih klica. Skuhan krumpir je siguran za jelo.

Trovanje školjkama

Razne školjke sadrže živčane otrove koji mogu uzrokokuju neobične osjećaje, paralize i nagle prelaske iz hladnog u toplo.

Gljive

Sedam različitih vrsta toksina nalaze se u različitim vrstama gljiva od kojih su neke smrtonosne. Mnoge gljive sadrže toksine koji mogu izazvati samo probavne probleme, povraćanje, mučninu, proljev i grčeve u trbuhu.
Izvor:Kurir

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.