Najpoznatije znamenitosti Beča

Autor Datum 20/03/2017

Beč, jedna od evropskih prestonica kulture, oduzima dah kako svojom gradskom arhitekturom, tako i istorijskim znamenitostima koje je nemoguće zaobići prilikom posete ovom gradu. Beč spada među ona mesta koja nije dovoljno jednom posetiti, jer uvek ostaje još nešto za istraživanje. Upravo iz tog, ali i mnogih drugih razloga, ovaj grad već godinama privlači turiste sa svih strana sveta, koji neizostavno obilaze sledeće, i ujedno najpoznatije, znamenitosti austrijske prestonice.

Palata Šenbrun

Kažu da, ako niste obišli dvorac Šenbrun, to je kao da i niste bili u Beču.

Ova palata izgrađena je u 16-om veku, da bi krajem 17-og i početkom 18-og veka postala sedište careva Austrije. Za vreme vladavine Marije Terezije, Šenbrun je premodelovan u rokoko stilu i predstavlja pravi primer i jedan od najznačajnijih kulturnih spomenika ovog umetničkog razdoblja.

Kako njegov eksterijer, tako će vas i njegova unutrašnjost nesumnjivo vratiti u doba carske Austrije. Međutim, to nije sve.
Šenbrun krije i mnoga druga mesta za uživanje, poput svojih velelpnih vrtova i parkova u kojima se kriju skulpture i mnoge fontane, ali i divno uređenu Botaničku baštu, lavirnit, Kuću palmi i Muzej kočija.

Takođe, prilikom posete Šenbrunu, turisti neće zaobići ni Zoo vrt, najstariji na svetu i jedan od najvećih na Starom kontinentu.

Dvorac Belvedere

Kulturološki podjednako značajan za istoriju Beča i Austrije kao i Šenbrun, Belvedere je proglašen za jedan od najlepših dvoraca na svetu.

Sastavljen od mnogih palata između kojih se nalaze parkovi, vrtovi i staze za šetnju, Belvedere je podeljen na Donji i Gornji Belvedere. Sa ovog poslednjeg se, sa vrha palate, pruža prelepa panorama na Beč.

Belvedere treba posmatrati i kao veoma značajan spomenik baroknog nasleđa, zbog stila u kome je građen i čije finese izrade zaista ostavljaju bez daha svakog turistu.

Na samom početku svog životnog veka letnjikovac Eugena Savojskog, Belvedere je ujedno pretvoren i u muzej u jednom svom delu, u kom se mogu videti slike čuvenih Oskara Kokoške i Gustava Klimta.

Bečka opera

Slušanje novogišnjeg koncerta Bečke filharmonije jedan je od rituala koje prvog dana nove godine upražnjava veliki broj ljudi širom sveta, a njeni članovi dolaze upravo iz Bečke gradske opere.

Zdanje koje osvaja svojim neorenesansnim stilom imalo je burnu istoriju. Od izvođenja Mocartovih opera krajem 19-og veka do gotovo potpunog uništenja tokom Drugog svetkog rata, renovirano je pedesetih godina prošlog veka. Danas na njenoj sceni učestvuju svi svetski poznati umetnici.

Katedrala Svetog Stefana

U samom centru Beča nalazi se Trg Svetog Stefana koji ne možete zaobići prilikom posete ovom gradu.

Na Trgu je smeštena Katedrala Svetog Stefana, u kojoj se nalazi i sedište bečkog nadbiskupa. Njena važnost ogleda se u određenju kao najbitnijeg religijskog objekta, dok je ujedno jedna od prepoznatljivih bečkih znamenitosti.

Rađena najpre u romanskom, a nakon požara u 13-om veku u gotskom stilu, omiljena je i zbog mogućnosti pružene turistima da svakoga dana čuju orgulje.

Kako do Beča?

Pošto se do Beča relativno brzo i lako stiže iz naše zemlje, ovaj grad možete planirati i za produženo vikend putovanje. Izvesno je da ćete uštedeti ako umesto avionskog odaberete sve popularniji kombi prevoz od Beograda do Beča, jer ćete ujedno stići i udobno i bezbedno. Uživajte u ovoj evropskoj prestonici kulture!

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.