Najraskošniji trgovi Evrope

Autor Datum 25/05/2016

Gotovo svaka urbana celina širom ove naše planete ima svoj glavni prostor na kome se najčešće okupljaju ljudi i koji je epicentar svih važnijih gradskih dešavanja. Ipak, centralni gradski trgovi su pre svega karakteristični za evropske gradove. Oni još od davnina predstavljaju uzbudljiva mesta na kojima su se često odigravali važni događaji burne evropske istorije, javna pogubljenja, masovne demonstracije, ali i mesta na kojima su se euforično slavili ratni i sportski uspesi.
Mnogo je gradova u Evropi čiji centralni trgovi plene svojom lepotom. Neki od njih su najlepši noću kada zasvetle fenjeri i rasveta koja je baš zbog estetike i postavljena, lepota nekih dolazi do punog izražaja pod sjajem sunca, dok su neki očaravajući tokom zime kada im beli snežni pokrivač daje posebnu draž. Zbog njihove lepote, istorije i vrednih zdanja zadivljujuće arhitekture, glavne gradske trgove pojedinih evropskih gradova UNESCO je uvrstio na listu svoje kulturne baštine. I kao što je teško rečima dočarati atmosferu na njima, ništa manje jednostavno nije ni izdvojiti neki od trgova. Ipak, naš se izbor ovoga puta sveo na tri evropska kamena salona, a svaki ljubitelj putovanja, ukoliko mu se makar jednom u životu pruži prilika da prodefiluje njima, ne sme je ni po koju cenu propustiti.
Venecija - Trg Svetog Marka

Venecija – Trg Svetog Marka

Njegovom raskošnom lepotom bio je opčinjen i Napoleon Bonaparta. Nema tog čoveka koji je prošao ovim kamenim prostorom, a da je ostao ravnodušan. Arhitektonski sklad građevina koje okružuju trg zadiviće i najvećeg skeptika. Trg je počeo da se razvija još u 9. veku, kada su ljudi, sasvim spontano i iz raznoraznih razloga počeli da se okupljaju kod stare Bazilike Svetog Marka. Uoči jednog važnog susreta pape Aleksadra III i cara Fridriha I Barbarose u drugoj polovini 12. veka trg se proširuje i uređuje. Nedugo zatim, čitav prostor je popločan kamenom. Od pamtiveka su se ovde sastajali stanovnici Venecije, moreplovci, trgovci i putnici iz čitavog sveta. Svi koji su brodom dolazili u nekadašnju Mletačku republiku iskrcavali su se na kopno upravo kročivši na kamene ploče ovog trga. I danas na trgu Svetog Marka sve vrvi od ljudi, mahom turista, koji sa zanosom posmatraju reprezentativne primerke srednjevekovne arhitekture, poput Bazilike Svetog Marka sagrađene u 11. veku, Duždeve palate iz 15. veka, tri zgrade Prokurativa, Nacionalne biblioteke itd.
Veliki trg Brisel

Brisel – Trg Grand Place (Veliki trg)

Brojni su oni koji tvrde da je ovaj trg najraskošniji na planeti. Ono što ga čini upečatljivim jeste neverovatna harmonija njegove arhitekture. Građevine različitih stilova, podizane u različitim istorijskim epohama, su tako dobro ukomponovane u celinu da mnogi turisti satima stoje na trgu i dive se ovim fascinantnim delima sa pozlaćenim dekoracijama na fasadama i na kupolama. Među njima se po lepoti posebno ističu Gradska većnica, gotsko zdanje podignuto sredinom 15. veka i Kraljev dvor iz 19. veka. U Kući labudova jedan deo svog života proveo je i čuveni francuski pisac Viktor Igo koji je Veliki trg u Briselu proglasio najlepšim na planeti.
Crveni trg Moskva

Moskva – Crveni trg

Ako ne najlepši, onda sigurno najčuveniji trg na svetu je Crveni trg u glavnom gradu Rusije. Ovaj grandiozni prostor najveći je svedok turbulentne ruske istorije, njene carske, komunističke i savremene epohe. Za Ruse, Crveni trg je srce cele njihove zemlje. Odavde se prostiru ulice koje vode u svim pravcima najvećeg grada Evrope.
Na ovom mestu nekada je bila pijaca sa drvenim objektima koje je, zbog stalnih požara, 1493. godine srušio ruski knez Ivan III Vasiljevič. Od tada je ovde počeo da niče trg koji je vremenom postao epicentar okupljanja Moskovljana i poprište raznih dešavanja, od vojnih parada do carskih inauguracija. Za vreme Sovjetskog saveza, tridesetih godina prošlog veka, tadašnje vlasti su, pod izgovorom da je zbog vojnih skupova potreban veći prostor, srušile Kazanjsku katedralu i Iversku kapelu, koje su potpuno rekonstruisane krajem 20. veka.
Brojna velelepna zdanja smeštena su na Crvenom trgu, a među njima i Hram Svetog Vasilija Blaženog, sagrađen sredinom 16. veka tokom vladavine Ivana Groznog, rekonstruisana Kazanjska saborna crkva, Lenjinov mauzolej, a tu je i Kremlj, utvrđeni srednjevekovni kompleks, najveća znamenitost i simbol Moskve, ali i političko središte Rusije.
Ako ikada posetite Veneciju, Brisel ili Moskvu, nipošto nemojte zaobići njihove glavne trgove, jer će to biti doživljaj koji ćete pamtiti celog svog života. Do ovih gradova možete otputovati na razne načine, a koji od njih Vam najviše odgovara možete pogledati na ovom linku.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.