Najvažniji vitamini za lijepu i njegovanu kožu

Priznale to ili ne, mnoge žene priželjkuju da se pomlađuje i ublaže bore na licu. Ako ste odmah pomislili na botoks, pogriješili ste, jer stručnjaci tvrde da su za lijepu kožu najvažniji vitamini. Ali, kako među kremama odabrati pravu, koja će imati najviše učinka na licu?

Prava kombinacija vitamina “briše” godine s lica, a najbolji je vitamin A koji je najčešće sastojak noćnih krema, jer na dnevnom svjetlu nema efekta na kožu.

Njegov derivat retinol ublažava bore i sprečava stvaranje novih, potiče obnavljanje stanica kože, a koristi se i protiv akni. Kreme s retinolom reguliraju rad lojnih žlijezda u koži, potiču proizvodnju elastina i kolagena.

Vitamin K je djelotvoran oko očiju i ublažava tamne podočnjake. Jača zidove kapilara na koži, sprečava njihovo pucanje, a najčešće se kombinira s retinolom.

Vitamin B3 vraća vlažnost i ublažava crvenilo lica, au kremama i losionima nalazi se pod imenom niacinamid. Pojačava proizvodnju ceramida i masnih kiselina, koje stvaraju zaštitni sloj.

Vitamin C je već poznat borac protiv slobodnih radikala, koji su glavni uzrok opuštanja kože i stvaranja bora, a najbolje djeluje kod opekotina od sunca. Preparati s vitaminom C najučinkovitiji su ako se čuvaju u tamnoj, hermetički zatvorenoj ambalaži.
Izvor:Novosti