Najzdravije namirnice koje trebate jesti svakodnevno

Jeste li znali da bosiljak smanjuje stres? Saznajte što zdravlju čine papar, ljute papričice, crni riža i marelica.

Kajsija

Puna je vlakana, željeza, vitamina A, C i E i beta karotena. Smanjuje rizik od nastanka raka jetre zbog visoke razine vitamina E.

Bosiljak

Ova biljka je puna željeza i uspješno smiruje napetost i bori se protiv bakterija koje su odgovorne za nastanak akni. Prema dosadašnjim istraživanjima, bosiljak ne smanjuje samo stres i negativne emocije, već pojačava imunitet.

Ljute papričice

Učinite sebi uslugu i jedite ljuto. Papričice imaju potencijal u zaštiti od srčanih bolesti, jednog od najčešćih uzorka smrti u razvijenom svijetu. Ključan sastojak je poznat pod imenom “capsaicin” koji daje paprici ljutinu.

Crna riža

Također je prepun željeza, sadrži i vitamin E, a ima više antioksidansa od borovnica. Divlji riža je izuzetno bogat bjelančevinama, mineralima, vlaknima, B vitaminima i folnom kiselinom. Sadrži vrlo malo masnoća, a odlikuje ga i mala kalorijska vrijednost.

Crni papar

Navodi se kao jedan od začina najboljih za zdravlje. Dobar je u borbi protiv bakterija, pomaže probavu, a moguće je i da djeluje na topljenje masti, pa bi mogao koristiti i kao glavni začin dijete.