Namirnice koje su dobre za vaš struk

Žene koje paze na svoju liniju i kontroliraju unos kalorija, ugljikohidrate smatraju svojim mrskim neprijateljima. Koliko god volimo jesti slatkiše ili kruh i tjesteninu, uskraćujemo sebi ta omiljena jela strahujući od “zločestih” ugljikohidrata koji nam donose višak kilograma. Međutim, nije sve baš tako.
namirnice-koej-su-dobre-za-vast-struk
Ugljikohidrati su nam neophodni jer predstavljaju važan izvor energije. Nećete učiniti ništa pametno ukoliko ih u potpunosti izbjegavate i onda u trenucima krize posrnete i utopite se u čokoladnim slasticama. Izbjegavanje ugljikohidrata nije rješenje. Treba ih jesti u kombinaciji s vlaknima (2-3 grama vlakana na 100 kalorija), odnosno odabrati prave namirnice.

A zašto baš vlakna? Budući da se sporije razgrađuju, duže zadržavaju osjećaj sitosti. Evo šest čarobnih namirnica koje će vam dati dovoljno energije i pritom vam pomoći da sačuvate fit struk.

1. Kruh od cijelog zrna

Jedno parče kruha od cjelovitog zrna sadrži 80-90 kalorija, manje od 1 grama šećera i najmanje 2 g vlakna. Međutim, ako pročitate na deklaraciji kako je vaš “kruh od cijelog zrna” napravljen od integralnog brašna, treba znati da on sadrži tek 51 posto brašna od cjelovitih žitarica. Tek kada ugledate deklaraciju na kojoj je istaknuto da je kruh napravljen od 100 posto integralnog brašna možete biti sigurni da je riječ o kruhu od cjelovitog zrna.

2. Grašak

Grašak je mahunarka visoke hranjive vrijednosti. Važno je znati da pola šalice graška sadrži 12 posto dnevne preporučene količine unosa cinka u organizam, a to je vrlo važan mineral koji jača naš imunitet. Pritom, on produžava osjećaj sitosti jer pojačava razinu leptina, hormona koji mozgu javlja kada je želudac pun. Pola šalice kuhanog graška sadrži 67 kalorija, 12,5 g ugljikohidrata i 4,5 g vlakna.

3. Integralna tjestenina

Ako povećate unos cjelovitih žitarica (tri porcije dnevno), vaša vaga napokon će vam postane dobra prijateljica, jer će pokazivati manje kilograma nego do sada. Namirnice s cijelim žitaricama stoga su namijenjene idealnoj dijeti jer utječu na smanjenje abdominalnih masnoća. Tako bi svaka porcija tjestenine trebao sadržavati 100 do najviše 200 kalorija. Ali, to nikako ne bi smio biti jedini obrok, jer prehrana treba biti raznovrsna. U 28 grama cjelovitih žitarica nalazi 198 kalorija, 43 g ugljikohidrata i 5 grama vlakna.

4. Kokice pržene na vrućem zraku

Kokice su jedna od stotinu najzdravijih namirnica. Svakako, ne misli se na one iz mikrovalne pećnice, aromatizirane kokice ili one jako zasoljene i pržene na puno ulja, već na kokice pržene na vrućem zraku. Zato nabavite mali kućanski aparat za kokice i – bezbrižno grickajte! Vaše tijelo bit će vam zahvalno i to će znati pokazati. Inače, tri šalice prženih kokica (ali ne na ulju!) Sadrži onoliko kalorija koliko ih se krije u samo devet listića čipsa. Te tri šalice u sebi sadrže 93 kalorije 19 g ugljikohidrata i 3,5 g vlakna.

5. Zobena kaša

Zob je odlično sredstvo u borbi protiv visceralnog masti koje se skupljaju oko vitalnih organa. Poznato je da su te masnoće povezane s kardiovaskularnim bolestima, dijabetesom kao is raznim poremećajima metabolizma. Čak polovica vlakana koja čine zobenu kašu je topiva u vodi i to tako da se pretvara u svojevrstan gel koji u želucu zadržava osjećaj sitosti. Pola šalice zobene kaše sadrži 153 kalorije, 27 g ugljikohidrata i 4 g vlakna.

6. Grah

Kad bi svi oni koji zbog neugodnih plinova izbjegavaju jesti grah samo znali koliko je ta namirnica zdrava i kako nam pomaže da ostanemo vitki, vjerojatno bi ga odmah uvrstili u svoj jelovnik. Istraživanja su pokazala da ljubitelji graha imaju 23 posto manji rizik od stvaranja masnih jastučića oko struka i 22 posto manji rizik od gokaznosti.

Grah je dobar izvor željeza i proteina, a svaka vrsta graha sadrži različitu količinu vlakana. Pola šalice konzerviranog crnog graha sa smanjenim udjelom natrija sadrži 109 kalorija, 20 g ugljikohidrata i 8 g vlakna.
Izvor:zadovoljna

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.