Namirnice koje liječe opekotine od sunca

Autor Datum 23/06/2018

Uz zabavu na plaži lako se izgubi pojam o vremenu pa se i zaboravi dodatni sloj zaštitne kreme koji vam je neophodan kako ne biste izgorjeli. Srećom, zaštita od opeklina dobivenih sunčanjem nalazi u vašem hladnjaku. Donosimo popis namirnica koje će ublažiti opekline i smanjiti bol.

Ove namirnice su od velike pomoći za liječenje opekotina od sunca.

Krompir

Nije baš idealno rješenje ako pokušavate smršaviti, ali neka vam bude pri ruci kao zaštita od opeklina u čemu će vam pomoći škrob koji sadrži. Izrežite sirov krompir na komade i utrljajte na kožu. Možete ga i izrendati pa iskoristiti kao oblog za oštećenu kožu.

Zobena kaša

Ako vam je cijelo tijelo izgorjelo na suncu, zobene pahuljice pružaju najbolju vrstu olakšanja.
Sameljite šalicu zobenih pahuljica u multipraktiku i dodajte u kupku koju ste spremili. Možete ih stavite u gazu ili da ih prelijemo hladnom vodom i koristimo kao oblog svaka dva do četiri sata.

Zeleni čaj

Spojevi katehina koje sadrži, odlični su zaštitnici od štetnih sunčevih zračenja. Taninske kiseline pomažu sa smirivanjem bolnih opeklina. Istraživanja pokazuju kako samo dvije čaše dnevno mogu pružiti malo dodatne zaštite od sunca. Ipak, treba uzeti u obzir da to ne može biti i jedina zaštita od sunca. Ukoliko ste dobili opekline po licu, potopite dvije vrećice zelenog čaja u hladnu vodu i stavite ih na kapke. Taninske kiseline će olakšati bol.

Jagode

Izgnječite nekoliko zrelih jagoda u kašu i namažite preko opeklina. Isperite nakon nekoliko minuta. Tanin iz jagoda će smanjiti bol.

Krastavci

Ova namirnica može ponuditi zaštitu gotovo kao i proizvodi za sunčanje i to bez dodatnih štetnih konzervansa. Ako ste već izgorjeli, zgnječite krastavac i nanesite na kožu.

Sirće

Djeluje protuupalno. Ako vam je koža pocrvenila, utapkajte malo destiliranog bijelog sirćeta na opekline da biste ublažili bol, ali samo ukoliko se nisu stvorili mjehurići.

Neven

Ova biljka je prepuna protuupalnih svojstava zato je dobra za liječenje opekotina. Napravite oblog od nevenovog cvijeta i stavite ga na oštećenu kožu da bi ubrzali proces oporavka.

Zelena salata

Prokuhajte je u vodi, ocijedite i ostavite da se dobro ohladi u hladnjaku. Salatom potom nježno pređite preko nadražene kože.

Nemasno mlijeko

Nanesite hladno, ali ne previše, mlijeko za kožu koristeći čistu krpu ili gazu. Držite oblog 15 do 20 minuta i ponovite postupak svakih dva do četiri sata.
Izvor:telegraf

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.