Namirnice koje su odličan izvor kalija

Kalij je neophodan za zdravlje organizma, a manjak uzrokuje umor mišica, grčeve, zatvor i nepravilnosti u radu srca. On pomaže tijelu da lakše pretvori ugljikohidrate u glikogen odnosno zalihe energije. Skoro 70% kalija nalazi se u tjelesnim tekućinama kao što je znoj, pa što se više znojite to i više kalija gubite. Preporučena dnevna doza kalija jest 4700 miligrama, a pretjerivanje može uzrokovati probleme s bubrezima.
namirnice koje su odlican izvor kalija

Avokado

Banana je najčešći sinonim za kalij, ali svi oni koji ne vole ovo žuto voce dnevnu dozu ovog minerala mogu dobiti i iz drugih namirnica. Banane sadrže 422 miligrama kalija, dok šalica avokada ima oko 708 miligrama.

Batat

On je također odličan dodatak prehrani, a može zamijeniti banane. Sadrži čak 16 miligrama kalija više nego banane. Batat prosječne veličine ima oko 438 miligrama kalija.

Jogurt

Osim što blagotvorno djeluje na probavni sustav i jača imunitet, jogurt obiluje kalijem. Šalica jogurta sadrži 579 miligrama kalija.

Nakon treninga – kokosova voda

Kokosova voda idealan je napitak nakon treninga jer ublažava grčenje mišića i tijelu vraca izgubljeni kalij. Samo jedna čaša sadrži 480 miligrama kalija.
Izvor:24sata