Namirnice koje trebamo jesti svaki dan

Krompir, piletina, jaja, mlijeko, kruh, meso i luk … Nedavna istraživanja pokazuju da se mnogi najčešće hrane kombinirajući ove namirnice.

No, ponuda hrane je daleko raznovrsnija i šteta je da ne isprobati nove okuse iu organizam unijeti važne hranjive tvari.

Predlažemo da uvedete pet novih namirnica za svaki dan, imajući na umu da jedete raznovrsno voće, povrće, žitarice cijelog zrna i potrebne proteine​​.

Crvena paprika

Začinite obroke ljutom paprikom. Kapsaicin u njima ubrzat će metabolizam pomažući u sagorijevanju masnoća.

Kako je koristiti? Dodajte crvenu papriku u marinade za meso, u omlete ili jednostavno u salate.

Kelj

Ako ste u potrazi za povrćem koje će obogatiti uobičajenu salatu, pokušajte s lisnatim zelenim povrćem poput kelj. Jedna čaša sirovog kelja zadovoljit dnevne potrebe za vitaminima A i C.

Kelj je ukusan i sirov kao hrskava salata. U salatu dodajte maslinovo ulje i limun, koji će omekšati lisnato povrće, dodajte sušeno voće za dodatni okus. Ili ga naprosto skuhajte, i na taj način ćete obogatiti organizam dodatnom dozom zdravlja.

Orasi

Orasi su bogati vlaknima, magnezijumom i antioksidansima, poput vitamina E. Pokazalo se i da dve šake oraha na dan mogu poboljšati protok krvi i pomoći u smanjenju krvnog pritiska.

Orahe je lako uklopiti u ishranu. Oni su savršen dodatak za zobene kaše i salate. Možete ih ubaciti i u jela s mesom i grickati ih umesto slatkiša.

Bademovu maslac i maslac od kikirikija

Bademovu i maslac od kikirikija puni su zdravih masnoća i proteina. Kupujte nesoljeni, bez dodanog šećera i konzervansa.

Kako ga koristiti? Mažite na sendviče i bit ćete zadovoljni.