Namirnice koje trebate izbjegavati tokom prehlade

Kada se razbolimo, od toplog čaja ili krepke juhe osjećamo se znatno bolje. Međutim, postoje određene namirnice koje mogu pojačati simptome prehlade. Saznajte što je u pitanju …

Prehladu može pogoršati pogrešan način prehrane.

1. Kupovni voćni sokovi.

Voćni sokovi su puni vitamina i minerala prijeko potrebnih oboljelom tijelu, što nije slučaj s kupovnim sokovima. Naime, takvi napici u sebi sadrže velike količine šećera koji se vezuje za krvne stanice i “krade” vitamine, od čega slabi imunološki sustav.

2. Pržena hrana.

Pržena hrana nije zdrava ni kada smo zdravi, zamislite samo koliko je onda štetna za tijelo oslabljeno virozom. Ona je prepuna zasićenih masnoća koje su teško probavljive, te mogu značajno poremetiti probavni sustav organizma koji tijekom bolesti ionako ne radi punom snagom.

3. Kava.

Kada se razbolimo trebalo bi povećati unos tekućine. Kava (odnosno kofein kao glavni sastojak ovog crnog napitka) djeluje kao vrlo snažan diuretik, što može izazvati dehidraciju već oslabljenog organizma.

4. Kisele namirnice.

Namirnice kiselog okusa mogu iritirati već bolešću oštećenu sluznicu, što može dodatno pojačati simptome bolesti. U tu skupinu spadaju kiselo povrće, citrusi, naranča, rajčice u svim oblicima … Iscijedite limun i promiješajte s toplim napitkom i medom, to je mnogo sretnije rješenje.

5. Alkohol.

Baš kao i kava, alkohol “tjera” tekućinu iz tijela i samim tim može uzrokovati dehidraciju. Također, miješanje alkohola i pojedinih lijekova može smanjiti njihovo djelovanje. Iako istraživanja potvrđuju kako čaša vina uz obrok jača imunitet, kada ste bolesni tu naviku izbacite i zamijenite je čašom prirodnog soka, ili čaja.

6. Mliječni proizvodi.

Iako mliječni proizvodi sadrže proteine i vitamin D (koji pomaže u jačanju organizma) isto tako pojačavaju i izlučivanje prirodne sluzi u organizmu, što može dodatno pojačati kašalj.
Izvor:zadovoljna

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.