Namirnice koje uzrokuju neugodan miris tijela

Autor Datum 28/04/2018

Osim toga, hrana kada je riječ o mirisu, pogađa i mnogo više od vašeg zadaha. Sa znanstvene strane, to se svodi na način na koji tijelo metabolizira smrdljiva spojeva sumpora iz mnogo namirnica, poput češnjaka, šparoge i kima.

Češnjak je poznat kao izazivač neugodnog daha, ali postoje i namirnice za koje nemate predstavu koliko neugodnih mirisa mogu izazvati.

Ako imate ljubavni ili poslovni sastanak, planirate izađete među ljude, izbacite ove namirnice s današnjeg izbornika.

Ukoliko ne možete, postoji i nekoliko trikova kako neutralizirati njihov miris.

Crveno meso

Češki znanstvenici su tijekom jedne studije sakupili uzorke mirisa od vegeterijanaca i ljubitelja mesa. Zatim su zamolili grupu žena da kažu koji im je miris najodvratniji, ovisno o mnogim čimbenicima. Poražavajuće, ali miris vegeterijanaca bio je mnogo ugodniji u odnosu na miris ljubitelja mesa.

Najjednostavniji način da se riješite ovog mirisa, jeste da izbacite crveno meso iz prehrane. Ako vegeterijanska prehrana nije za vas, pokušajte izbacite neku vrsta mesa i zamijeniti morskom hranom ili večeranjim povrća.

Kari / Kim

Ukus piletine na indijski način možda neće biti vrijedan dugotrajnog mirisa koji ide uz njega. Arome začina poput karija i kima mogu se uvući u vaše pore i tu ostati danima.

Umjesto kima, probajte kardamom, aromatično sjeme biljke iz obitelji đumbira, koji se širi tijelom i za sobom ostavlja svjež miris.

Hrana bogata vlaknima

Ova hrana pomaže osjećaju sitosti i daje dosta energije organizmu. Ali unos vlakana veći od pet grama dnevno, naročito prije treninga, učiniće da svojom pojavom unijeti odvratan miris u cijelu prostoriju. Ne samo da će vaš znoj imati grozan miris, već ćete biti i napuhani i puni plinova. Hrana bogata vlaknima sadrži plinove poput hidrogena, ugljičnog dioksida i metana. Kada se oni unesu u debelo crijevo, oslobađaju se plinovi koji vode do strašnog nadimanja.

Popijte čašu vode i lako ćete izbalansirati hranu bogatu vlaknima. Pijte što više vode da bi ste izgledali svježije i da bi vam koža ljepše mirisala, ali i da biste se riješili neugodnih plinova.

Kafa

Ovaj predivni, jutarnji napitak otežaće vam pronalaženje partnera. Kofein stimulira središnji živčani sustav, izazivajući pojačan rad znojnih žlijezda. Kava je također visoko kiselinska, pa momentalno isušuje usta. Kada imate manjak sline, bakterije se razmnožavaju i hrane iz sumpornih spojeva, što uzrokuje loš zadah.

Preskočite jutarnju kavu i umjesto nje popijte čaj. Ne samo da je to zdraviji izbor, već ćete na taj način i ukloniti mogućnost lošeg zadaha tijekom cijelog dana.

Brokula, kupus i prokulica

Ovi antioksidanti puni sumpora mogu pomoći detoksikaciji tijela i preventivno djelovati na kancerogene stanice, ali su ujedno i odgovorni za neugodne mirise. Sumpor u ovoj hrani odgovoran je za miris pokvarenih jaja i neugodno nadimanje.

Krstasto povrće je od vitalnog značaja za naše zdravlje. Zato, kada ste kod kuće, konzumirajte ove namirnice. Da biste smanjili intenzitet mirisa, prije nego što završite kuhanje, ostavite ih da ključaju.

U međuvremenu, znati da začini poput korijandera i kurkume ne samo da će učiniti vaš miris ugodnijim, već će i držati pod kontrolom vašu probavu.
Izvor:novimagazin.rs

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.