Namirnice koje su veliki saveznici protiv bora

Autor Datum 08/09/2018

Borovnice potiču proizvodnju kolagena i jačaju elastičnost kože, dok losos i acai bobice obiluju omega-3 kiselinama koje pomažu u zadržavanju vlage.

Mrkva

Mrkva

Borovnice

Voda, kreme na bazi retinola, izbjegavanje sunca kad je ono najjače i dobra prehrana najbolje kožu štite od preuranjenog starenja, slažu se dermatolozi. U dnevni jelovnik preporuča se uvrstiti borovnice koje su osim za moždane vijuge dobre i za kožu. One obiluju polifenolom, antioksidansima koji čuvaju elastičnost kože, potiču proizvodnju kolagena i ublažavaju bore.

Losos

On je bogata omega-3 masnim kiselinama koje sprečavaju crvenilo i natečenost te isušivanje kože. Suha koža lakše puca zbog čega se i bore pojave prije vremena. Preporuča se jesti losos najmanje dva puta tjedno.

Soja

Redovito jedenje soje smanjuje pojavu sitnih bora oko očiju, potvrdila su istraživanja. Već nakon šest mjeseci redovitog konzumiranja ispitanici su primijetili prve promjene, a osim bora, soja je ublažila i tamne podočnjake.

Kelj

Ovo povrće obiluje luteinom koji pomaže koži u boljoj proizvodnji kisikom i vitaminom A koji sprečava preuranjeno starenje te poboljšava tonus kože. Odličan je izbor za svaki dan jer ga se može dodati varivima, salatama i smootiejima.

Nar ili šipak

On sadrži sastojke koji se uspješno bore s borama. Elaginska kiselina sprečava djelovanje slobodnih radikala koji uništavaju kožu, punikalagin potiče proizvodnju kolagena i vitamin C, koji kožu štit od oštećenja od sunca.

Mrkva

Ona pomaže u “peglanju” bora i idealna je za suhi tip kože. Mrkva obiluje vitaminima A i C koji sprječavaju oštećenja od slobodnih radikala, a draži i bioflavonoide koji pomažu u duljem zadržavanju vode u koži.

Acai bobice

One imaju dvostruko više antioksidansa od borovnica i sadrže omega-3, omega-6 i omega-9 kiseline koje djeluju protuupalno. Te kiseline vlaže kožu i sprečavaju njezino isušivanje te jačaju mišićno tkivo čime se smanjuje rizik od bora.

Jabuke

One su bogate vitaminima A, C i E koji štite organizam od slobodnih radikala odgovornih za starenje kože. Također sadrže pektin koji poboljšava tonus kože i smanjuje rizik od preuranjenih bora. Preporučuje se pojesti jednu jabuku na dan.
Izvor:24sata

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.