Namirnice pune proteina put za gubitak težine

Autor Datum 04/11/2017

Svaka dijeta i svaki nutricionista sugerisaće vam namirnice koje su pune proteina kao osnovu dnevnog menija. Međutim, nije lako uvek imati raznovrstan jelovnik, i često smo zaglavljeni sa grilovanom piletinom za večeru, opet. Jaja počinjemo da gledamo mrko. Mi ćemo vam sugerisati najbolje namirnice za mršavljenje i održavanje mišića, a koje možda i niste tako često kupovali niti koristili u ishrani.

Voće i povrće puno je proteina

Da su proteini najsigurniji put do osećaja sitosti, pravilne ishrane i gubitka kilograma, opšte je poznato. Da li ste znali da se u 120 grama skuvanog spanaća nalazi svega 41 kalorija i 5 grama proteina? Popajeva omiljena hrana odličan je izvor ne samo ovih sastojaka, nego i vitamina A i C. Ova zelena super hrana je i antioksidans, zdrava je za srce, a proteina u 120 grama ima skoro koliko i u jednom tvrdo kuvanom jajetu, s tim što je unos kalorija upola manji.Spanać je najbolje jesti skuvan na pari, jer tako ne gubi sadržaj vitamina I telu je tako najlakše da apsorbuje prisutan kalcijum. Ideje kako ga I sa čime kombinovati su brojne – supe, omleti, paste, rižota. A možete ga i samo obariti, dodati so, biber, beli luk, limun i maslinovo ulje.

Znate li šta je guava? Tropsko voće budućnosti kako ga zovu, sličnog je ukusa kao marakuja ili jagoda.Poreklom je iz Južne i Srednje Amerike, i sa Kariba. Od skoro su se pojavili izasadi na hrvatskom primorju. Ovo je voće sa najvišim sadržajem proteina – 120 grama guave daje 4.2 grama proteina. Vitamina C ćete uneti pri tome kao da ste pojeli šest osrednjih pomorandži, plus 9 grama vlakana, a da pri tome u organizam dodajete samo 112 kalorija.

Paradajz je pun antioksidansa likopena, za koji studije pokazuju da smanjuje rizik od raka bešike, prostate, pluća, kože i stomaka kao ida je odličan u prevenciji bolesti koronarne arterije. U 120 grama sušenog paradajza nalazi se neverovatnih 6 gramaproteina, 7 grama vlakana i 3/4 odukupne dnevne doze kalijuma, koji je ključan za zdravo srce. Kako ga kombinovati sa ostalim namirnicama? Odličan je dodatak picama, uklapa se sa bilo kojom salatom, a možda je najefektnije grickati ih direktno iz kesice.

Grelin je hormon u vašem telu, koji šalje poruku:”gladan sam”, i samo pun stomak može da joj se suprostavi. Šta raditi? Jesti namirnice pune proteina i vlakana. Jedna od onih koja zadovoljava oba uslova je artičoka. Artičoka osrednje veličine sadrži u sebi duplo više vlakana nego li kelj- 10.3grama, što je oko 40 procenata ukupne količine vlakana koju žene treba da unesu uorganizam. Gde je sa količinom proteina? Ista ta osrednja artičoka sadrži ih tačno 4.2 grama.

Ostaje nepoznato zašto se Popaj odlučio za spanać, kada ista količina graška sadrži duplo više proteina. Uzme li se u obzir da u 120 grama graška imate i 100 posto dnevno potrebne količine vitamina C, vaš imuni sistem je sa graškom u sigurnim rukama. Omlet sa graškom ili grašak u salati ili potažu, uvrstite u vaše nedeljne rutine, i nećete zažaliti.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.