Napitak koji sprječava rak, osteoporozu i upale

Kada je riječ o hrani protiv starenja, nutricionisti obično misle na namirnice koje mogu spriječiti osteoporozu, upale ili rak. A ovaj smuti je prava bomba zdravlja i prepun je zdravih nutrijenata. Bobičasto voće i zeleni čaj su odlični antioksidanti, a laneno sjeme puno omega 3 masnih kiselina, koje se bore protiv raznih upala.

Tu je i jogurt, pun kalcija za jačanje kostiju, ali probiotika koji jačaju imunitet. Smiješajte ove sastojke za doručak i vitamini, proteini i vlakna će osigurati energiju za sve izazove koji vas čekaju tog dana.

Recept za smuti protiv starenja

U blenderu, srednjom brzinom,20-tak sekundi miješajte: 1/2 šalice zamrznutih borovnica, 1/2 šalice zamrznutih jagoda, 1/2 šalice rashlađenog, nešećerenog zelenog čaja 3/4 šalice niskokaloričnog jogurta i 2 žlice mljevenog lanenog sjemena.

Smuti ukrasite jagodama i drugim bobičastim voćem, a ukoliko izbjegavate mliječne proizvode, jogurt zamijenite proizvodom od soje. (U prodaji možete naći i jogurte od soje). Ovom napitku možete dodati i neke suplemente, multivitamine, minerale ili neke probavne enzime, da bi vaš smuti protiv starenja bio stvarno savršen.

Lecitin može pomoći da podignete razinu acitelholina u tijelu, što značajno utječe na poboljšanje pamćenja, a to je, naravno, vrlo važno kako ulazimo u zlatne godine. Dodajte napitku 1 do 2 grama lecitina u granulama ili tekućeg.

Vitamin E hrani kožu, pomaže da održite razinu zdravog kolesterola i ublažava simptome perimenopauze (razdoblja pred menopauzu, koji nastupa u 40-tim godinama, ali i ranije). Dodajte napitku vitamin E u količinama preporučenim za starije osobe. Vitamin C je prirodni antioksidans, koji jača imunitet. Također, ovom napitku možete dodati 200 mg vitamina C u prahu ili izmrvljenu tabletu.
Izvor:lifepressmagazin