Napravite sami kućni test za kandidu

Test sa slinom možete izvesti kod kuće, a on će vam pokazati da li postoji ozbiljna sumnja da imate preveliku količinu gljivice kandide u organizmu. U tom slučaju, posjete liječniku je najbolje rješenje …
napravite sami kucni test za kandidu
Najbolje vrijeme da obavite ovaj test je čim se ujutro probudite, navodi državni Centar za ispitivanje infekcije kandidom u Floridi.

Prije nego što isperete usta, ispljunete pljuvačku ili bilo što stavite u usta, sipajte čašu vode u čistu, prozirnu čašu.

Prikupiti u ustima pljuvačku (nemojte se prethodno nakašljavati, važno je prikupiti samo tekućinu iz usta). Ispljunite je u vodu i promatrajte što se događa.

Pljuvačka će ostati da pluta na površini i to je potpuno normalno. Međutim, ako se u roku od 15 minuta pojave tanke, viseće “niti” koje se otežu naniže kroz vodu, to je znak prisutnosti kandide.
test za candiu
Niti mogu podsjećaju na vlasi kose, na paukove noge, čak i na meduzu. Drugi znak je vrlo mutna slina koja u roku od nekoliko minuta potone na samo dno ili mutne mrljice na sredini čaše koje polako tonu ili se sakupljaju ispod sline na površini.

To što vidite su, zapravo, kolonije gljivica koje se povezuju u niti, a preporuka je da se odmah javite liječniku i počnete liječenje što prije.
Izvor:lisa.rs