Napravite sirup od bokvice za jačanje imuniteta

Autor Datum 03/08/2018

Već smo govorili o ljekovitim svojstvima bokvice(trputaca), a u ovome članku predstavljamo vam recept za sirup od bokvice protiv kašlja. Ako ga sada napravite biti će vam od velike pomoći tokom jeseni i zime. A što je dobro sa ovim sirupom protiv kašlja jeste da je pogodan i za djecu.

Ovaj recept za sirup od bokvice protiv kašlja je stari recept koji su sigurno pravile naše bake, a nama je ga poslala jedna majka, kojoj je bio od velike pomoći kada je njeno dijete imalo problema sa kašljem.

Ovaj sirup je potpuno prirodan i učinkovit protiv kašlja.

Kako možete napraviti sirup od bokvice protiv kašlja?

Prvo trebat ćete uzbrati listove bokvice sa nekoga mjesta gdje nema zagađenja. Operite listove, osušite i u staklenku stavite u slojevima. Jedan red bokvice (2 cm), jedan red šećera (1 cm). Tako napunite do vrha. Sljedećeg dana teglu dopuniti novim slojevima listova i šećera koje treba stavljati sve dok ima mjesta. Na zaštićenom mjestu u vrtu iskopati rupu iu nju staviti teglu zatvorenu sa tri ili četiri sloja pergamenta. Teglu poklopiti daskom, pa dasku pričvrstiti kamenom. Sve to potom zatrpati zemljom, ali tako da se daska i kamen mogu vidjeti. Pod utjecajem ravnomjerne topline koju zemlja oslobađa, šećer i listovi će se vrenjem pretvoriti u sirup. Poslije otprilike tri mjeseca, teglu izvaditi iz zemlje, sok iscjediti u sokovniku (ne kroz platno), jednom ga dobro prokuhati i njime napuniti staklenke s patent-zatvaračima. Ako ne možete provesti ovaj način dobivanja sirupa vrenjem, teglu ostavite na suncu, gdje treba da stoji sve dok se na dnu ne stvori sirup. I ovaj sirup se jednom dobro prokuha.

Preporuka je da za djecu da uzimaju po jednu zilicu tri puta dnevno, a za odrasle od 1 do 3 kašike tri puta dnevno.
Uživajte u ovome prirodnom lijeku protiv kašlja.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.