Napravite ukusan kompot od marelica

Marelice vas vrlo često mogu razočarati. Izgledaju primamljivo, obećavajuće, tako sočno narančaste i pune, ali vrlo često tvrde, bezukusne i gnjecave.

Da biste izvukli najbolji okus iz ovog ljetnog voća – treba ga skuhate i dobit ćete pun voćni okus i zdrave hranjive tvari.

Sa marelicama se nikad ne zna: mogu vrlo brzo da prezre još na drvetu i opadnu, a mogu lijepo sazreti i kada ih nedovoljno zrele čuvate u frižideru.

Kada ih kupujete, one su uglavnom na vrhu svoje zrelosti, a neke su nezrele ili čak bliže stanju truljenja.

U svakom slučaju, za kompot treba nabaviti ne previše zrele marelice – to provjeriti tako što ćete lagano stisnuti marelicu. Treba biti blago mekana pod stiskom ruke. Nemojte koristiti zelene marelice, a ni previše zrele.

Napraviti kompot od marelica lakše je nego što mislite, ali neće proći bez nekoliko izazova.

Izbor voća je najvažniji, ali i pakiranje u staklenke. Za početak, potrebno je raditi što brže možete, kako ne biste ugnječili voće.

Također, vrlo je važno da unutar tegle ne ostane zrak u balonu: odstranite ga tako što ćete promiješati kompot plastičnim nožem.

Marelice sječene na pola možete čuvati u vodi, nezaslađenom soku od grejpfrutaili jabuka ili u sirupu. Ovisno od prirodne slatkoće voća, napravite sirup koji je blag, jak ili negdje između.

Jedini način da saznate koliko sladak sirup treba napraviti, jeste da probate voće prije pripreme. U nekim slučajevima, sladak sirup može neutralizirati kiselost marelica i učiniti ukus mnogo ugodnijim.

Ukoliko vam na kraju marelice budu plivale iznad sirupa, ne očajavajte, to se jednostavno događa. Za to nema rješenja. Takve marelice možda će vremenom promijeniti boju, ali će i dalje biti jestive.
Izvor:Still