Naranča ima mnoge zdravstvene prednosti

Osim što je ukusna i puna soka, naranča ima i brojne zdravstvene prednosti. Otkrivamo vam zašto bi trebalo da pojedete jednu naranču dnevno.
naranca ima mnoge zdravstvene prednosti

Jača imunitet

Visok sadržaj vitamina C u narančama stimulira proizvodnju bijelih krvnih zrnaca u organizmu, čime se jača imunološki sustav.

Sprečava rak

Vitamin C u narančama djeluje i kao antioksidans. Naranče, baš kao i ostale vrste citrusnog voća sadrže D-limonen za koji je utvrđeno da učinkovito sprječava razvoj pojedinih vrsta raka poput raka kože, dojke, pluća, debelog crijeva i usta.

Snižava kolesterol

Jedan od najvažnijih flavonoida koji naranče sadrže u izobilju je hesperidin. Istraživanja pokazuju da ovaj flavonoid snižava razinu lošeg kolesterola u organizmu. Tako ćete se zaštiti od srčanog udara i ostalih kardiovaskularnih tegoba.

Ublažava upale

Naranče imaju i antiupalna svojstva koja pomažu kod ublažavanja bolova u slučaju artritisa i ukočenosti mišića i zglobova.

Daje koži sjaj

Antioksidanti u naranči štite kožu od štetnog djelovanja slobodnih radikala za koje je poznato da ubrzavaju proces starenja kože.

Regulira probavu

Naranče su pune hranjivih vlakana koja stimuliraju probavne sokove i sprečavaju zatvor.

Pravilan razvoj mozga

Izvrstan su izvor folata i folne kiseline koji utječu na pravilan razvoj mozga pa se trudnicama osobito preporučuje konzumiranje jedne naranče dnevno.

Izvrsna za oči

Baš kao i koži, našim očima također prijete oštećenja kako starimo. Naranče su bogate hranjivim sastojcima poput vitamina A, vitamina C i kalija koji su odlični za oči. Dakle, ako želite da vaš vid bude dobar, pojedite naranču svaki dan.
Izvor:magazin.hr