Navike koje narušavaju zdravlje zuba

Čak i ako redovito radite sve ove stvari, neke navike mogu spriječiti u izbjeljivanju zuba i da vas udalje od blistavog osmijeha. Kako bi vam zubi imali adekvatnu bjelinu kakvu vi želite, morate biti oprezni i izbjegavati određne proizvode.
navike koje narusavaju zdravlje zuba

Kofein i tanin

Dobro je poznato da pića bogata taninom kao što je crveno vino i kofein u kavi, uzrokuju tamne fleke po zubima. Posebno problematičan je crni čaj čije se čestice tanina jako teško uklanjaju sa zuba. Zato, ako želite uživati u jutarnjem čaju, bolje birajte zeleni, koji dodatno izbjeljuje zube.

Gazirana pića

Slatka gazirana pića su puna šećera koji može uzrokovati karijes. Ali takvi napici, posebno žestoki ili oni s flourescentna bojama sadrže veliku količinu kiseline koje požutuju vaše zube, ako ih često konzumirate.

Tvrdi slatkiši

Ako želite imati zdrave i bijele zube, onda morate odustati od sitnih slatkiša kao što su bomboni i lizalice. Ovakvi proizvodi su puni šećera koji uništavaju zube. Ali, s obzirom na to što ih morate dugo držati u ustima dodatno oštećujete usnu šupljinu.

Sosevi

Žute fleke po zubima su posljedica i pretjeranog uživanja u dodacima za prehranu, kao što je kečap, balsamico ili kineske baze na soji. Zube požućuje i činjenica da volite začinjenu hranu.

Boje od voća i povrća

Neke vrste voća i povrća, kao što je borovnica sadrže jako puno polifenola koji štite tijelo od brojnih bolesti, ali i mijenja boju vaših zubi. Dodatnu šetu za zube može napraviti činjenica ako poslije obroka odmah operete zube. Bolje pričekajte bar pola sata i dopustite žlijezdi i sluznici da završe svoj posao i da razgrade bakterije i kiseline u ustima, pa onda možete slobodno oprati zube.
Izvor:vesti online