Navike koje ostavljaju tragove na vašem tijelu

Da li ste znali da je dva sata sjedenja u automobilu za kičmu gore nego osam sati sjedenja u uredu? Ne upuštajte se u nepotreban rizik i saznajte što sve ostavlja doživotne tragove na vašem tijelu.
navike koje ostavljaju tragove na vasem tijelu

1. Malo kretanja

Slaba cirkulacija, koja se najčešće javlja kao posljedica nedostatka fizičke aktivnosti, dovodi do zakrčenja arterija, što povećava rizik od moždanog udara. Ukoliko svakodnevno šetate makar 20 minuta ili tri sata jednom tjedno, prepolovićete rizik.

2. Mnogo alkohola

Previše alkohola šteti. Treća čaša vina ili piva znatno opterećuje jetru, a koja čašica više može stvoriti još veće probleme. Ako želite spremiti zdravlje, svaki drugi tjedan odredite tri dana kada nećete okusiti alkohol.

3. Cigarete

Pušenje smanjite na minimum jer dovodi do sužavanja krvnih žila, a samim tim i do pojave hipertenzije. Otrovi iz cigareta ometaju rast i sposobnost regeneracije koštanog tkiva, što u kasnijem dobu može dovesti do osteoporoze. Kad prestanete pušiti, vašem organizmu biće potrebno sedam godina da izbaci sve nakupljene otrove.

4. Opterećenje kralježnice

Kralježnica će upamtiti svako preopterećenje. Dva sata sjedenja u automobilu za kičmu je gore nego osam sati sjedenja u uredu, jer tamo s vremena na vrijeme ipak ustanete. Kralježnica je naročito osjetljiv u predjelu križa i zato vodite računa o njima. Kad god možete, radite vježbe za jačanje leđnih mišića.

5. Stomačne tegobe

Česte stomačne tegobe mogu ukazivati na nedostatak vitamina u organizmu. Uslijed toga dolazi do zadebljavanja sluznice stomaka, grčeva i bolova. Ako imate problema s probavom, tri puta tjedno jedite mrkvu ili kupus sve dok tegobe ne prestanu.

6. Previše mesnih prerađevina

Svakodnevno konzumiranje mesnih prerađevina nije zdravo, jer su liječnici ustanovili da zasićene životinjske masti razgradnjom u našem organizmu stvaraju tvari koje povećavaju opasnost od pojave kardiovaskularnih bolesti. Da biste se oslobodili ove nezdrave prehrambene navike, za početak, odaberite jedan dan u tjednu kada uopće nećete jesti mesne prerađevine.
Izvor:blic