Navike koje oštećuju vaše bubrege

Autor Datum 14/07/2018

Bubrezi su vitalni organi u našem tijelu. Oni su nevjerojatan i sofisticirani mehanizam pročišćavanja. Stoga ih trebate voditi brigu o njima i održati ih zdravim, zbog čega je važno znati što bi im moglo naštetiti. Saznajte više o navikama koje oštećuju vaše bubrege u ovom članku!

Ne pijete dovoljno vode

Sigurno to znate. Ali, postavite sebi jedno pitanje. Koliko čaša vode obično pijete dnevno? Morate imati na umu da ako ne unosite dovoljno vode u organizam, to može nakon dužeg vremena uzrokovati probleme sa bubrezima. Njihova glavna funkcija je izlučivanje metaboličkog otpada iz vašeg tijela, tako uravnotežujući broj crvenih krvnih zrnaca u vašem tijelu. Ako ne pijete dovoljno vode, bubrezi će smanjiti svoju funkciju i toksini će se akomulirati u vašoj krvi.

Ovo možete izbjeći jako jednostavno, pijenjem minimalno dva litra vode dnevno. Ako vam je ovo teško i vidite da ne možete piti preporučenu količinu, dodajte kapljicu limuna u vodu, biti će boljeg okusa.

Zadržavanje mokraće

Svi smo to učinili jednom: zadržavamo našu potrebu da idemo u kupaonicu jednostavno zato što ste zauzeti. Ali koliko dugo ste zadržali nagon kada vam tijelo kaže da morate ići? Sat, dva? Trebali biste znati da kada vam je mokraćni mjehur pun dugo vremena, možete doživjeti komplikacije u mokraćnim putevima poput hipertrofije, hidronefroze (povećanje pritiska urina u bubrezima ) ili drugih bolesti koje biste mogli lako izbjeći. Trebao bi to imati na umu.

Loše prehrambene navike

Prekomjerno konzumiranje natrija

Glavni izvor natrija, kao što već znate, dolazi od soli. Ali zašto je to tako štetno? To uglavnom čini vaš bubrezi moraju raditi više. Zato trebate smanjiti – ili čak eliminirati – sol iz obroka.

Previše proteina životinjskog porijeka

Životinjski protein je vrlo štetan za vaše bubrege, kao i za bilo koju drugu hrana bogata mastima. To smanjuje njihovu funkciju i spriječava filtriranje krvi. Pokušajte ograničiti ili zamjeniti proteine životinjskog porijekla sa biljnim proteinama.

Gazirana pića

Gazirana pića su vrlo štetna za zdravlje vaših bubrega, a nažalost mnogi ih ljudi konzumira, najviše omladina. Preporučujemo da smanjite pijenje gaziranih pića ako razmišljate o zdravlju svojih bubrega. Mogu prouzročiti stvaranja kamenca u bubrezima.

Izbjegavajte alkohol i duhanske proizvode

Alkohol i duhan su višak toksina za vaše tijelo. Oni su opasne supstancije koje čine bubrege bolesnim i sprečavaju ih u njihovoj funkciji. Izbjegavajte ih koliko god možete i izbjegavajte ih posebno ako imate hipertenziju ili dijabetes.

Izbjegavati genetski modificirane namirnice

Svatko to zna, da ponekad ne znate porijeklo svega što jedete. Transgenički kukuruz, voće ili povrće stvoreno u laboratoriju, hrana koja je stvorena u laboratoriju da bi životinje brže rasle. Vi ponekad niste ni svjesni da jedete GMO hranu koja je jako štetna za vaše bubrege. Uvijek pokušavajte kupiti organsku hranu, prirodnu i zdravu hranu, da znate njegovo porijeklo i da vam neće naštetiti.

Visoki krvni tlak

Hipertenzija uzrokuje očito oštećenje funkcionalnosti bubrega. Krv teče kroz njih na određeni način, filtriranje toksina ne događa se na isti način. Malo po malo funkcija vaših bubrega slabi. Nije teško redovito provjeravati krvni tlak kako bi ga kontrolirali.

Upotreba lijekova

Trebali biste kontrolirati svoju potrošnju lijekova što je više moguće, budući da su to elementi koji ozbiljno oštećuju vaše bubrege. Uzrokuju dugoročno negativne učinke. Uvijek postoje lijekovi koji su loši za vaše bubrege, pa iz toga razloga trebate razgovarati sa liječnikom da li su lijekovi koji koristite štetni za bubrege.

Sjedeći stil života

Koliko sati dnevno sjedite? To bi trebao imati na umu. Sjedeći način života utječe ne samo na zdravlje bubrega, već i na mnoge druge osnovne funkcije koje bi vas, bez vašeg poznavanja, mogle uzrokovati da se razbolite. Nedostatak tjelesne aktivnosti uzrokuje puno bubrežnih problema koje možete lako izbjeći ako ste fizički aktivni malo više. Šetnja ili vožnja biciklom, na primjer. Razmisli o tome. Ako se bavite nekim sportom s prijateljem ili rođakom, sigurno će vam biti puno lakše. Vaši bubrezi će to cijeniti i zapamtiti: nemojte zaboraviti ponijeti bocu vode s vama.

Pokušajte poboljšati životne navike i prehrambene navike što je više moguće. Male promjene u vašoj prehrani mogu puno učiniti za zdravlje vaših bubrega: piti vodu, izbjegavati sol i hranu bogatu masti i šećera … I prije svega, posjetite svog liječnika za obavljanje rutinskih pregleda.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.