Navike koje potajno uništavaju kožu

Autor Datum 08/03/2018

Pazite na svoju kožu, kupujete nove kreme i losione, ali ako i dalje stanje nije ništa bolje, možda vas sabotirati svakodnevne navike koje dugotrajno mogu štetiti koži.

1. Previše konzumirate slatko, kavu ili slano?

Ako ni redovan piling, čišćenje i maske ne pomažu, a koža je i dalje puna prištića, uzrok se možda krije u nepravilnoj prehrani. Pretjerivanje sa šećerom, alkoholom, solju i kofeinom najprije se vidi na licu. Kofein i so isušuju kožu zbog čega se ona ljušti i sklona je pucanju, a time i borama. Alkohol dehidrira kožu i uzrokuje upalu zbog čega je ona sklona ljuštenju. Slično vrijedi i za šećer. Hrana koja je bogata šećerom uništava kolagen, smanjuje elastičnost kože i povećava rizik od ranog nastanka bora.

2. Čistite lice više nego što je potrebno

Čišćenje lica je neophodno za lijepu kožu, ali ne bi trebalo pretjerivati ​​posebno ako imate suhu kožu. Pretjerano čišćenje skida prirodna ulja s površine koja joj daju vlažnost. Ukoliko vam je koža suha i osjetljiva, najbolje bi bilo da je prije spavanja očistiti kremastim tonikom ili onim na bazi ulja, a ujutro samo lice isprati vodom. Kožu je dovoljno očistiti tonikom samo jednom dnevno jer ćete tako zadržati više dobrih ulja, tvrde dermatolozi.

3. Piling koji imate vam ne odgovara

Pilinzi bi trebali biti blagi za kožu, ali ako izazivaju svrbež i crvenilo to znači da skidaju prirodna ulja pa bi najbolje bilo da ih zamijenite. Primjer takvih pilinga su oni s većim zrnima i sjemenkama koje iritiraju i uzrokuju upale pa se koža ljušti. To najčešće dovodi do začepljenja pora, a ne do čiste kože.

Najbolje je da koristi nježne pilinzi sa mikrozrnima ili šećerom jednom do dvaput tjedno ili one koji su pravljeni na bazi mliječne kiseline i to najviše jednom tjedno.

4. Njega bubuljica nije odgovarajuća

Žene najčešće pretjeruju u istiskivanju, previše čestom čišćenju upaljenih područja ili pretjerano dodiruju lice, ističe dermatolog Janet Graf.

Neugodne prištiće najbolje će ukloniti tonik na bazi salicilne kiseline sa dodatkom soje. Salicilna kiselina će potaknuti bržu obnovu kože i ublažit upale. Najbolje ga je koristiti navečer jer koža ima vremena da se oporavi.

Jednako djelotvoran je i benzoil peroksid koji čisti pore i djeluje antibakterijski. Najbolji izbor je tonik sa 2,5 postotnom koncentracijom benzoil peroksida. Sve više od toga izbjegavajte jer može iziritirati kožu, a bubuljice će duže trajati.

5. Premalo spavate

Manje od sedam sati sna čini kožu beživotnom, a bore vidljivijima nego inače. Koža može oporaviti od povremene besane noći, posebno ako ste mladi, ali sa godinama se proces obnove usporava. Blještavo svjetlo TV ekrana smanjuje razinu melatonina, hormona koji regulira unutarnji sat. To usporava obnovu stanica kože i pospješuje nastanak bora. Kod nesanice pomaže topla kupka ili tuš koji umiruju tijelo.

6. Ne odgovaraju vam uvjeti u kojima spavate

Osim sna važno je i na čemu spavate. Sve što imate na licu jastučnica upija, od ulja, mrtvih stanica kože, bakterija i ostataka kreme. Spavanjem sva prljavština ulazi u vaše pore i začepljuje ih pa se preporučuje da jastučnice mijenjate svaki tjedan. Najbolji izbor su svilene i satenske jer sprečavaju gužvanje kože, a time i nastanak bora.

Uz pravi izbor posteljine, u zimskim mjesecima treba pripaziti i na razinu vlažnosti u spavaćoj sobi. Grijanje isušuje kožu pa se preporuča staviti osvježivač zraka.

7. Zaštitni faktor je ljeti obvezan

Kod nanošenja krema za sunčanje potrebno je dobro ih utrljati kako bi ih koža što prije upila. Pri tom, nemojte zanemariti područja uz kosu, uši i vrat. Upravo na tim područjima sve češće se pojavljuje rak kože, upozoravaju dermatolozi.

Faktor treba biti barem 30 da bi zaštitili svoju kožu, a ako vam je to naporno opskrbite se kremom ili puderom sa zaštitnim faktorom. Da biste spriječili pojavu bora faktor bi trebalo nanositi tijekom cijele godine na lice i vrat.

8. Provjera madeža

Madeže bi trebali provjeriti barem jednom godišnje, a ako primijetite i najsitnije promjene u boji ili obliku, obavezno se javite liječniku, savjetuju dermatolozi. Naročito bi trebalo pripaziti na područja između prstiju, ispod grudi, na vratu, po ušima, nosu i kapcima.

9. Ne skidate šminku prije spavanja

Ako ne skinete šminku prije spavanja potaknut začepljenje pora, iritaciju kože i očiju, pa čak i upalu kože. U situacijama kada nemate vremena za to, poput onih nakon noćnog izlaska, držite na noćnom ormariću vlažne maramice za skidanje šminke. S njima ćete u par poteza skinuti sav makeup. Najbolji izbor su one bez alkohola i mirisa jer ne isušuju i nadražuju kožu.

10. Pušite

Pušenje čini kožu žućkastom i smanjuje njenu elastičnost uslijed smanjenja kolagena. Ipak dobra vijest je da se lice popravlja već dva tjedna nakon prestanka pušenja, ističu liječnici. Poboljšava se struktura kože, a vraća se i njezin prirodni sjaj.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.