Ne možete da nađete posao? Stvorite ga!

Autor Datum 07/10/2016

Koliko god radili, često se stiče utisak da to nije dovoljno i da uvek može bolje i više. Različiti su uzroci koji nas navode na ovakvo razmišljanje – neplaćeni krediti, želja za odlaskom na letovanje i zimovanje, ili jednostavno potreba da se plate užasno visoki računi za struju, vodu, stan…
ne-mozete-da-nadjete-posao
Koji god od ovih razloga da je i vaš problem, verujemo da vas izluđuje i da žarko želite da ga već jednom rešite. Zašto ne biste probali za početak da prepoznate šta je to što vam ide od ruke, u čemu ste jako dobri i onda pokušate da taj naizgled sitni talenat koji je trenutno samo hobi pretočite u nešto korisno, dodatni izvor zarade? Štaviše, ako vidite da je to nešto što ima šanse da opstane i da pritom zahteva više posvećenosti, dobro razmislite o tome ima li šanse da se razvije u konkretan posao sa stvarnom zaradom.

Imajte vere u sebe, a kako bi vam na tom putu pomogli, mi predlažemo jednu zanimljivu biznis ideju – posao za koji slobodno možemo reći da je nastao kao posledica svakodnevnog urbanog života. Da li vam je poznat pojam ketering i šta on obuhvata? Ketering može postati veoma brzo od dodatnog posla, usputne zarade i glavna preokupacija, prava firma. Na vama je da procenite da li je ovo dobar posao za vas.

Ketering – finansijski aspekt posla

Na prvi pogled, može se učiniti da ketering zahteva velika ulaganja, pogotovo kad su finansije u pitanju. Ipak, to zavisi od toga koliko ste spremni da uđete u posao, u kojoj meri želite da se bavite njime i kakva su vaša očekivanja. Za početak, privremeno mesto za rad, dok ne zaradite dovoljno da iznajmite radni prostor, može biti i vaša kuhinja.

Takođe, manje ćete imati troškova ukoliko se jedno vreme ograničite samo na jednu konkretnu vrstu događaja (samo slave, rođendani ili krštenja). Svakako ćete morati da obezbedite i posuđe u kome će ta jela biti transportovana, poslužena.Uglavnom će vam trebati različite vrste i veličine činija, na prvom mestu one najveće zbog same količine jela. Ne brinite, sve ovo je dostupno po nekim uglavnom pristojnim cenama. Ketering je oblast koja je još uvek prilično u povoju.

Kako pronaći potencijalne mušterije?

S obzirom na to da ste ipak na samom početku kad tek treba da se sazna za vašu ketering firmu, logično da ćete morati da budete malo strpljiviji u početku. Ono što je jako važno jeste da budete uporni u oglašavanju. Dvadeset prvi vek je doba masovnih medija. Radio, internet, televizija – svaki od ovih sredstava čine bilo koju informaciju dostupnom u svakom trenutku. Zato budite spremni da to iskoristite na najbolji način, reklamirajte se redovno, budite domišljati, originalni, kreativni, nađite načina da se sazna za vas.

Naravno, ovakav vid oglašavanja iziskuje određena finansijska ulaganja. Ukoliko još uvek niste u mogućnosti da priuštite sebi ovako nešto, uvek možete da posegnete za jednostavnijim i, naravno, jeftinijim rešenjem. Razglasite svoju delatnost preko poznanika, komšija. Ipak je metod ,,po preporuci“ i dalje veoma zastupljen kod nas, a s obzirom da verovatno još niste ni u mogućnosti da pokrivate veće događaje, broj potencijalnih mušterija koje ćete zadobiti na ovaj način će biti sasvim zadovoljavajući.

Nadamo se da će ovaj članak bar da vas navede na razmišljanje, jer kad je ketering u pitanju, nikad se ne zna.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.