Nedefinirane veze često vode ka emotivnom bolu

Kada vas vide zajedno, mnogi misle da ste par, a ne “samo” prijatelji. Ne zabavljate se, ali jedno drugome posvećujete svaku minutu slobodnog vremena.
ljubavna veza

Čujete se nekoliko puta dnevno, a SMS poruke šaljete neprestano.

Uvijek ističete da ste najbolji prijatelji, ali da li je to baš tako? Društvo vam govori da je bolje za oboje postaviti granice. Često se šalite na temu što bi bilo da ste u vezi. Najčešće se plašite da će prijateljstvo nestati ako počnete se zabavljate ili niste svjesni jakih osjećaja i bliskosti…

Nedefinirane veze često vode ka emotivnom bolu. Ako se osjećate nelagodno u ovakvoj vezi, istupite, prihvatite odgovornost za nastalu situaciju. Vratite se na pravi put i zdravu osnovu ili se upustite u romansu.

Definiranje odnosa i granica je posebno značajno kada sklapamo nova prijateljstva, ističu mnogobrojni psiholozi. Konfuzne signale ćete izbjeći ako odmah pričate s prijateljem. Otvoreno recite da što vas zabrinjava, pričajte, nemojte pretpostavljate, izbjegavajte nagađanja.

Ako dođe do nježnog poljupca i zagrljaja, stručnjaci savjetuju da je najbolje da odmah raščistite situaciju i vidjeti na čemu ste. Ukoliko želite postaviti granice, ali se bojite da ćete na taj način povrijediti prijatelja ili ga izgubiti, znajte da će na kraju netko od vas sigurno biti povrijeđen. Odlaganje neizbježnog vam neće pomoći. Manje je bolno kada ste iskreni od početka i na vrijeme stavite do znanja što očekujete od prijateljstva. Zdrave veze opstaju samo kada je komunikacija otvorena i iskrena.