Nedoumice u vezi sa klimom u automobilu

Vrele letnje temperature ne prijaju baš u svakoj situaciji i ne prijaju svima. Dobro je poznato da se treba kloniti sunca u toku dana, ali nije dobro ni podnositi vrućinu u zatvorenim prostorima. Oni koji nemaju klimu u automobilima vrlo dobro znaju kakav to problem može da predstavlja. Širom otvoreni svi prozori nekada nemaju funkciju, ukoliko je napolju 40 stepeni. Zato se vozači uglavnom trude da se pre leta osiguraju i ugrade ili poprave klima uređeje. Međtuim, još uvek postoji mnogo nedoumica kada je klima u automobilima u pitanju, a mi pokušavamo da vam razjasnimo neke.

Koliko košta ugradnja klime?

Ovo je verovatno činjenica koja vas najviše zanima. Verujemo da vam se neće dopasti, ali je ovo investicija koja će vam i te kako značiti. Dakle, ugradnja klima uređaja u nove automobile se kreće od 1000 do 2500 evra. Kada su u pitanju polovni automobili, tu je cena znatno niža, pa se tako klima može ugraditi i za 300 evra. Nekome klima predstavlja vrlo važan deo, zapravo smatraju da je ona jedan od osnovnih auto delova, jer bez nje ne mogu, tako da njima ova cena ne deluje preterano, jer znaju da na nju mogu da se oslone dokle god imaju automobil.

Da li je moguće ugraditi klimu u polovan automobil?

Klimu je moguće ugraditi u gotovo svaki automobil. Međutim, naravano da postoje i slučajevi kada to nije moguće. Zato bi najbolje bilo da kada kupujete polovni automobil, pored toga što ćete se raspitati o ostalim auto delovima, da se informišete i o tome da li u taj automobil može da se ugradi klima. Vrlo verovatno će odgovor biti pozitivan, jer je tehnologija napredoval do te mere da ne morate o tome previše da brinete?

Na koliko treba raditi servis klime?

Kada ugradite klimu dobro bi bilo da pred svako leto proverite stanje vaše klime. To možete i sami proveriti, ukoliko ste malo vešti. Jednostavnim trikovima, poput toga da li ispušta neprijatne mirise kada se uključi, znaćete da li nešto nije kako treba. Takođe, ukoliko ne uspeva da ohladi u toku određenog vremenskog perioda, onda ćete takođe znati da imate problem. U slučaju da želite da budete sto posto sigurni onda treba jednom godišnje da radite servis. Kako zbog vašeg zdravlja, tako i da bi vam klima služila.

Da li je moguće samostalno ugraditi klimu?

Ugradnja klime nije baš tako jednostavna kao ugradnja nekih auto delova. Ukoliko imate već iskustva sa zamenom nekih auto delova i imate “osećaj” za to, onda možda i možete da pokušate. Ali, imajte u vidu da će vam biti potreban, pre svega, adekvatan alat, zatim dobra priprema, dobro znanje i veština. Ukoliko se ipak ne snalazite i sa promenom jednostavnijih auto delova, onda vam savetujemo da taj posao ipak prepustite stručnjaku.

Kolika razlika u temperaturi treba da bude?

Pravilo koje se odnosi i na prostorije u kojima boravite u toku leta, prenosi se i na automobile. Razlika u temperaturi treba da bude tek nekoliko stepeni. Ne preterujte, ne smanjujte klimu previše, jer se to može jako loše odraziti na vaše zdravlje. Važno je da u svakom smislu budete bezbedni. Profesionalna ugradnja klime, redovan servis klime, savršeno održavanje klime i normlano podešena temepratura su preduslovi za dobro funkcionisanje same klime, ali i za vaše dobro.