Neobične ideje: kako da ukrasite i kombinujete zavjese

Autor Datum 24/08/2016

Za male promene u Vašem domu uopšte ne morate da izdvajate basnoslovne sume novca – naprotiv, nešto kreativnosti i pametnog kombinovanja doneće Vam krupne i upečatljive akcente kakve ste želeli.
unikatne zavjese dekoracija
U elemente najpogodnije za mejkover prostora svakako spadaju zavese, koje se, pored toga što se njihove različite verzije veoma efektno mogu međusobno uklapati, mogu istovremeno biti ukrašene različitim simpatičnim detaljima, za koje Vam neće biti potrebno čak ni neko posebno krojačko umeće.

Originalni ukrasi za zavese

Zavese od tkanina i dalje su najčešći izbor u našim domovima. One mogu biti nežne i prozirne, teške i raskošne, od tanjih i debljih materijala.

U svakom od ovih slučajeva, predlog je da nabavite ili napravite ukrase i držače za zavese. Sa obe strane prozora zavese možete veoma efikasno skloniti i lepo urađenim belim kanapima, kojima možete pričvrstiti sidro i okrenuti izgled prozora ka morskim elementima. U kombinaciju uz bele zavese odlično idu i plavi detalji, poput plavih mašni, pogotovo ako ova boja dominira na detaljima u Vašoj prostoriji.

Od raznih kanapa ili satenskih traka možete napraviti i debele pletenice, koje će takođe služiti za sklanjanje zavese u željenom pravcu. Istovremeno, na njih možete pričvrstiti i različite broševe ili zlatne kopče, koje će biti veome elegantan dodatak.

Rolo i tekstilne zavese u kombinaciji

Ako imate nameru da uskoro kupujete ili menjate zavese, predlažemo Vam da kombinujete rolo i tekstilne varijante, kao izuzetno popularan par ovih ukrasa prozora.

Naime, rolo zavese će imati zadatak da prostoriju efikasno zamrače, dok će tekstilne zavese dodati estetiku prostoru i sakrivati unutrašnjost od pogleda. Kombinacije mogu biti standardno kontrastne, u vidu bež ili belih tekstilnih zavesa uz rolo zavese u braon, odnosno crnoj boji.

Možete otići i korak dalje, te bele prozirne tekstilne zavese kombinovati sa petrolej sivim rolo, a možete svoju kreativnost iskazati i izborom dezena za jednu od ovih formi. Primera radi, uz bele prozirne tekstilne zavese dobro će se slagati crno-bele šare na rolo verziji. Dozvoljene su, naravno, i obrnute kombinacije, pogotovo u slučajevima kada su enterijeri velikih dimenzija ili kada ih treba osvežiti šarenilom.

Treba pomenuti i da se rolo zavese u kombinaciji sa tekstilnim mogu primeniti u svim prostorijama, od kuhinje do dnevnog boravka, sa jedinom razlikom u veličini tekstilnih varijanti – one do poda se, po pravilu, preporučuju samo u sobama, i to onim većih razmera, dok se u svim ostalim slučajevima savetuje klasična dužina do prozorske daske.

Rimske zavese i unikatni detalji

Kako su rimske zavese, zbog svog savršenog uklapanja u toplinu doma, postale izuzetno tražene, i one veoma lako i jeftino mogu doživeti svoj mejkover uz samo malo mašte i kreativnosti.

Tako zavrnute rimske zavese do sredine prozora možete obogatiti mašnama na samom zarolanom delu, čije će trake padati do same prozorske daske. Vodite računa da uklopite boje, te uz rimske zavese bež nijansi koristite pastelne nijanse i obrnuto.

U dečjim sobama, rimske zavese možete osvežiti dodavanjem plišanih igračaka koje će se za njih držati ili visiti duž njihovih ivica. Za dnevne boravke, predlažemo rimske zavese čiji ćete samo jedan kraj fiksirati nekim upečatljivim brošem ili naboranom tkaninom pričvršćenom za zihernadlu.

Igrajte se i oplemenite svoj prostor!

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.