Neobične sitnice koje će vam olakšati život

Autor Datum 12/02/2018

U svakodnevnoj jurnjavi i balansiranju između obaveza, zadataka, privatnog i poslovnog života, svaki sekund slobodnog vremena je i više nego dragocen. Kada napokon možete da stanete, udahnete i malo odmorite, sigurno ne želite da se bavite kućnim poslovima bilo koje vrste, a uz sve to vam zaista nije potrebno ni da se razbolite. Dakle, sve okolnosti koje mogu da budu olakšavajuće – moraju da budu olakšavajuće, a sve što treba da sprečite pre nego da lečite – sprečićete. Potrebne su vam prečice, trikovi i taktike i bez mnogo muke ćete sebi obezbediti kvalitetno provedeno slobodno vreme.

Vazduh + vitamin C

Bez obzira na to koliko (malo) vremena imate ujutru, ne zaboravite da uvek kada ustanete makar na pet minuta provetrite svoj dom kako biste ga snabdeli svežim vazduhom i proluftirali viruse i bakterije koji umeju da se natalože, naročito za vreme grejne sezone i zime. Dok se vaš dom puni svežim vazduhom, vi se napunite vitaminima, pa za to vreme sebi pripremite limunadu ili makar šumeću tabletu vitamina C. Vazduh + vitamin C za rezultat iz dana u dan daju jači imunitet što garantuje manje šanse da vas usput „zakači“ neki virus ili prehlada.

Voda

Da, da, i ptice na grani znaju da se voda mora piti svakog dana, u kontinuitetu, u odgovarajućoj količini. Nadamo se da tu zdravu naviku već imate, a evo kako vam voda može pomoći i u nekim drugim (zdravstvenim) situacijama. Na grejno telo (peć ili radijator) stavite posudu sa vodom koja će imati funkciju osveživača vazduha, odnosno, vlažiće ga. Kada je u domu jako toplo ili se generalno nešto jače greje, vazduh je suv i to često dovodi do iritacije grla i nosa. Osim toga, suv vazduh utiče i na to da su vaša kosa i koža takođe suvi i bez sjaja, čak i ako ih redovno negujete. Dakle, osvežen i nešto vlažniji vazduh su dobri za celokupno zdravlje, a sve što vam je potrebno jeste malo vode koja će isparavati i završavati sav posao!

Otirači

Možda vam zvuči čudno i neobično da vam otirači ikako mogu olakšati život, ali da, tako je. Mnoge domaćice znaju da su otirači bitni jer jednostavno svu prljavštinu spolja tamo i ostavljaju – spolja! Kada ispred ulaznih vrata imate otirač koji je jak i grub i lako čisti cipele nakon što ih malo protrljate o njega, sasvim sigurno mnogo manje štetnih „gostiju“ unosite u kuću. To dalje znači da će se vaš dom manje prljati, a da ćete ga vi nešto ređe usisavati i čistiti. Dakle, otirači su definitivno olakšavajuća okolnost za one možda lenje, ali definitivno mudre domaćice! Veliki izbor otirača kako za spoljašnju tako i za unutrašnju upotrebu možete pogledati na ovom linku.

Osveživač prostora

Bez obzira na to koliko vetrite, vaš dom i dalje ima čudan i pomalo neprijatan miris? Verovatno vam je potrebno malo osveživača. Mnogi tvrde da veštački osveživači prostora baš i nisu zdravi, ali nije problem napraviti i prirodne, uz samo malo esencijalnih ulja ili sušenog bilja (lavande, na primer). Ukoliko imate problem sa vlagom, neki od uređaja za osvežavanje prostora će vam učiniti veliku uslugu, a mnogi od njih su 100% zdravi i bezbedni za upotrebu. Na duže staze, definitivno štitite svoje disajne puteve i sprečavate alergijske reakcije na prašinu ili vlagu.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.