Neobično cvijeće za vaš vrt

Autor Datum 23/06/2016

Ako želite svoj vrt obogatite novim, lijepim i mirisnim cvetnicama, zasadite Plumeri ili kalistemon, i nećete požaliti. Ovo neobično cvijeće oduševit vas egzotičnim mirisom i neobičnom ljepotom.
neobicno cvijece za vrt

Plumerija je zanimljiva tropska biljka poznata po raznobojnim cvjetovima nezaboravnog, opojnog mirisa koji se naročito osjeća noću.

U kontinentalnim uvjetima uzgaja se u saksiji kako bi zimi mogla “preživjeti” u toplijem prostoru.

Biljku zasadite u mješavinu vrtne zemlje, treseta i perlita (koja ne zadržava mnogo vode). Pošto joj za cvjetanje odgovara visoka vlažnost zraka, tijekom ljeta je redovito orošavajte, ili stavite blizu jezerca, ili fontane. Dobro uspijeva na terasama koje su bar pola dana osunčane. Da bi obilno cvjetala, trebalo bi da se prihranjuje svake druge nedjelje, od lipnja do kolovoza, gnojivom sa visokim sadržajem fosfora. Poželjno je da se presadi jednom godišnje, u travnju kada počinje lista. Prije presađivanja stariju biljku orežite zakidanjem vrhova kako bi se bolje razgranala.

Plumerija je osjetljiva na višak vode i podložna je truljenju. Zimi je ne zalijevajte i osigurajte joj period mirovanja na tempereturi od 10 stupnjeva. U proljeće, kada počne lista, počnite s umjerenim zalijevanjem, da bi ga tijekom jeseni postupno smanjivali, dok ne otpadnu svi listovi.

Kalistemon je zimzeleni grm sa prekrasnim klasasta cvjetovima.

Tijekom ljeta, od lipnja do kolovoza, pojavljuju se duge valjkaste cvasti slične četki za pranje. Posebnu ljepotu cvjetovima daju raznobojni prašnici sa žutim vrhom. Mladi listovi imaju brončanu boju. U razdoblju od poznog proljeća do rane jeseni držite ga na terasi, ili u vrtu. Odgovara mu svjetlo mjesto, zaštićeno od podnevnog sunca. Ne smeta mu suh zrak. Od proljeća do kasne jeseni obilno ga zalijevajte, ali vodite računa da prevelika vlažnost tla ne dovede do truljenja korijena. Orošavanje nije potrebno. Prihranjuje se tekućim gnojivom za cvjetnice na 15 dana (u vrijeme rasta i cvatnje). Presađuje se u rano proljeće, svake druge godine. Zemlja za presađivanje bi trebalo biti blago kisele reakcije. Kalistemon se orezuje tijekom rane jeseni da bi se formirala kompaktna krošnja. U krajevima s kontinentalnom klimom zimi se uzgaja kao sobna biljka na temperaturi od 5 do 10 stupnjeva uz rijetko zalijevanje, ali vodite računa da se zemlja u potpunosti ne osuši.
Izvor:Novosti

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.