Neven jedan od najljekovitijih biljaka

Autor Datum 30/03/2018

Prirodna kozmetika, čajevi, ulja od nevena – širok spektar njegovog djelovanja je fascinantan. Prema svom porijeklu on je jednogodišnja zeljasta biljka mediteranskog porijekla.

Uzgaja se još od XII stoljeća, starim narodima je on bio odlično poznat, a njegova primjena u narodnoj medicini ostala je do današnjih dana iako mu se ranije u većoj mjeri pridavao značaj. Neven ima jarko narančastu boju i primamljivog je izgleda, niskog rasta do maksimalnih 70 centimetara, s izraženim gorko slatkim mirisom. Kao lijek koristi se cijela biljka osim korijena, a najveću primjenu u liječenju ima sam cvijet i latice nevena. Cvjeta od lipnja pa do prvih mrazeva, a njegov cvijet se bere i suši. Za 1 kg suhog nevena u prosjeku je potrebno 5 kg svježeg. Njegova primjena je i unutarnja i vanjska. U sebi sadrži mnoga ljekovita svojstva kao što su eterična ulja, karotenoidi, sadrži tanine saponine, flavonide, kao i gorke tvari i smolu. Od nevena se prave čajevi tinkture ali i kreme i ulja, sve navedeno ima izuzetno široku.

Prirodna kozmetika od nevena

Ukoliko ne želite sami pripremate kozmetičke proizvode od nevena budite sigurni da su oni brojni, sada već masovni u kada je prirodna kozmetika u pitanju. Dostupne su vam i kreme i ulja koja pored izuzetnog djelovanja imaju i ugodan miris.

Čaj od nevena

Čajevi od nevena se prave da bi se ublažili mensturalni bolovi i smanjilo obilno krvarenje. Ovaj čaj se koristi i protiv povraćanja kao i kod jakih prehlada. Budući da djeluje umirujuće utječe na nesanicu kao i na ubrzano lupanje srca.

Nevenom se pročišćava krv, a mast od njegovih cvjetova odlično djeluje na hemoroide. Nevenova mast se koristi i za saniranje rana i povreda, a vrlo jednostavno se pravi. U “opranu” domaću mast (mast se prema narodnom receptu mora isprati devet puta sve dok ne bude “snježno” bijela) se doda sok od svježe iscijeđenog cvijeta nevena. Na toploj ringli se neven i mast miješaju dok se dobro ne sjedine, a kada se ohladi i postane žute boje, odložena u kutijice spremna je za primjenu. Također se može koristiti za opekline ili izgorjelu kožu od prekomjernog sunčanja. Budući da je obična mast u pitanju ne možete očekivati ​​fantastičan miris ali su rezultati nedvojbeno takvi.

Tinkture se koriste za razne upalne procese, odlične su kod dubokih rana, ali i drugih upalnih procesa na koži (pojava akni, crvenilo). Zbog njegovog višestrukog djelovanja i odličnih rezultata primjenjuje se u velikoj mjeri iu prirodnoj kozmetici, kojoj sve više pribjegavaju žene željne trajnih učinaka. Neven može suzbiti mnoge upalne procese, eliminirati crvenilo akne i prištiće, ali također može djelovati preventivno.

Ulje od nevena

Ulje od nevena u kombinaciji s nekim od eteričnih ulja koje će mu dati lijep miris bolje je od bilo kojeg losiona za vašu kožu, jer se u njemu nalaze svi potrebni sastojci za prehranu i sjaj vaše kože. Ukoliko koristite nevenovo ulje, vodite računa da ga dobro zatvorite jer oksidira. Ako užegne izgubit sva ljekovita svojstva koja u sebi ima.

Djelovanje nevena je gotovo bez granica, s ovom biljkom možete riješiti skoro sve što vam padne na pamet. Na selu ga mnoge domaćice uzgajaju u svojim vrtovima. Pored toga što ima ljekovito djelovanje iznimno je lijepog izgleda. Ukoliko živite u gradu možete ga gajite u žardinjerama ili kupiti u zdravoj hrani. Kako god odlučili sigurno je da treba da ga imate u svojim domovima.
Izvor:kuhinjica.rs

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.