Nicanje prvih zubića – šta ublažava bol?

Autor Datum 29/06/2016

Nicanje prvih zuba bebe različito podnose. Može se desiti da ovaj period prođe i za dete i za vas potpuno bezbolno, a mogu se javiti i različite reakcije, koje variraju samo od nemirnog sna i nespavanja (uz plač) sve do povišene temperature, otečenih desni i uopšte simptoma koje bebe imaju kada se prehlade. Takođe, povremeno se javlja i osip na koži.
ogrlica za bebe od cilibara
Ništa od ovoga ne bi trebalo da vas uznemirava jer je deo prirodnog rasta deteta i relativno brzo prolazi. Ipak, svakako da ćete se osećati bespomoćno ako bebu ne uspete da umirite samo dodirom, zagrljajem i svojim prisustvom.

Zato Vam predlažemo različite načine da olakšate i sebi i detetu, da mu umirite bol i otečenost desni i pružite mu miran i srećan rast i u ovom periodu.

Ogrlice za bebe od baltičkog ćilibara

Na prvom mestu Vam predlažemo ogrlice za bebe koje su namenjene podjednako dečacima i devojčicama, koje se nose – a ne grickaju.

Naime, ovaj nakit pravi se od ćilibara, koji u dodiru sa kožom ispušta ulje koje na ovaj način dospeva u krvotok. Ulje ćilibara koje u minimalnim količinama proizvode ogrlice za bebe poznato je kao prirodni analgetik koji umiruje bolove i smanjuje otečenost. Takođe, kako redukuje i sve vrste infkecija, bolesti respiratornih organa i otoka, povoljno utiče i na bezbolan rast zuba.

Ogrlice za bebe preporučuju mnogi roditelji, a najbolje su one od baltičkog ćilibara. Na našem tržištu one su dostupne u različitim nijansama, te ih možete birati i prema svom ukusu.

Takođe, ogrlice za bebe su i specijalnog dezena i ručno pravljene, a sistemom za podešavanje se prilagođavaju svakoj bebi, te nema bojazni da neće pomoći prilikom nicanje prvih zubića.

Masaža desni i grickanje za smanjenje otoka

Dok ne nabavite ogrlice za bebe, predlog je da se koristite masažom desni. Naime, i samo masaža prstom bebinih desni biće dovoljan pritisak koji će otkloniti bol u ovom predelu. Nema potrebe da vas posebno podsećamo, ali moramo da pomenemo da je pranje ruku u ovom periodu obavezno, jer bebe tada grickaju sve što im dođe pod ruku – a to su uglavnom mamini i tatini prsti.

Umesto prsta, možete koristiti i gel za umirenje desni, koji izaziva umrtvljenost mesta na koje je nanet, ali i ohlađenu kašiku kojom takođe možete vršiti mini-masažu. U ovom periodu se preporučuju i ohlađeni sokići koji će umiriti nadraženost usne duplje.

Takođe, vaša beba može grickat i ohlađenu i opranu rukavicu za kupanje, što je uvek bolja varijanta od žvakanja gumenih igračaka.

Šta kada zubići niknu?

Kada niknu i konačno se zabele prvi zubići, vodite računa o njihovoj higijeni. Svakako, i najmanje četkice za zube mogu iziritirati bebine osetljive desni, te se radije okrenite čišćenju vodom i gazom ili štapićem za uši.
Takođe, izbegavajte da vaše dete zaspi sa flašicom u zubima, jer to znači da nikako nećete moći da joj očistite zube nakon obroka. Naravno, posle svakog jela ili sokića bilo bi dobro i da beba pije vodu, koja će sprati ostatke hrane sa zuba i iz usne duplje.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.