Novi Beograd i njegovi blokovi

Autor Datum 25/05/2018

Koliko puta ste čuli da se ljudi žale na raspored naselja na Novom Beogradu, a o blokovima i da ne pričamo? Mnogima su prva asocijacija na Novi Begrad upravo blokovi. Za neke su blokovi haotično raspoređene zgrade u kojima se ne zna gde je početak, a gde kraj. Nekima je snalaženje u ovom delu grada jednostavno i lako, a nekome sama pomisao na nepravilno raspoređene komplekse stanova odmah stvara nelagodu i muku. Ako su vaši stanovi u bloku 45 recimo, a vaši prijatelji nisu raspoloženi da vas traže po naselju, onda je Sava pravo rešenje za izlazak.

Međutim, oni koji dolaze u posetu prvi put, sigurni smo da će morati malo više da se pomuče oko pronalaska određenog bloka ili zgrade. Naime, ako su stanovi u bloku 45 ili su vam tu smeštene kancelarije, onda uvek možete putniku namerniku dati nekoliko značajnih orijenira pomoću kojih će vas naći.

Takođe, stanovi u bloku 45 čine jedno malo zasebno naselje koje je okruženo drvoredima i zelenilom, a i rekom koja je odmah tu u blizini. Život na Novom Beogradu je malo drugačiji nego u Starom gradu. Dosta porodica se odlučuje na život u ovom delu gradu jer se tu uglavnom nalaze trosobni i četvorosobni stanovi koji su upravo pogodni za porodice.

Savski kej je glavna pešačka zona za rekreativce svih starosnih doba, zato se nemojte začuditi ako sretnete dekicu koji trči, baku koja se rasteže ili klince koji voze rolere, jer ima svih generacija. A svi i uživaju!

Klupice duž keja mnogima tokom letnjih dana služe za sunčanje, a osim penzionera koji danju izlaze u šetnju sa unucima, u večernjim časovima tu sui roditelji sa decom, ali i momci sa devojkama i supružnici starije generacije. Ukoliko niste stigli da svom gostu pripemite neku zakusku, uvek možete da posetite neki od obližnjih splavova. Naime, bilo da više volite modernija mesta ili ipak radije birate retro splavove koji nude prave domaće ukuse, sigurni smo da ćete naći neko mesto baš za vašu dušu.

Stanovi u bloku 45 – spavaonice betonskog izgleda

Da li znate kako su se nekada stanovi u bloku 45 zvali? Pre nekoliko decenija su zbog svog specifičnog izgleda stanovi u bloku 45 nazivani spavaonicama, a danas je ovaj kraj jedan od najpoznatijih na Novom Beogradu. Mnogi rado odlaze na Savski kej u šetnju, jer ipak je tamo mirnije i nema mnogo gužve, a ujedno je tu u blizini i veliki tržni centar.

Međutim, kada upoznate nekoga iz bloka, odmah vam padaju na pamet negativne misli, zar ne? Žestoki momci iz bloka nekada su bili veoma poznati, a od njih se i pomalo strepelo, jer ipak su uživali lošu reputaciju u gradu. Danas je situacija drugačija, kada se pomisli na pojedine delove Novog Beograda, kao što je blok 45 ljudima najpre padne na pamet tržni centar Delta Siti koji je u blizini ili recimo ako se pomene blok 70 onda je za taj kraj sinonim kineski tržni centar.

U svakom slučaju, ako birate da živite na Novom Beogradu onda su stanovi u bloku 45 pravo rešenje za vas. Bez obzira da li ste mladi roditelji ili ste studenti ili pak imate decu tinejdžere, sigurni smo da nećete pogrešiti. Blok 45 nudi za svakoga ponešto, zato nemojte da se dvoumite, stanovi u bloku 45 čekaju na vas.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.