Obavezno radite čučnjeve prilikom vježbanja

Ako se čučnjevi smatraju vježbom kojom se ojačaju noge i stražnjica, oni zapravo aktiviraju puno veći broj mišićnih skupina, uključujući i mišiće trupa.

Jačaju mišiće cijelog tijela

Čučnjevi očito jačaju mišiće nogu. No, kada se rade pravilno, čučnjevi su toliko intenzivni da mogu potaknuti oslobađanje hormona testosterona i hormona rasta. Ti hormoni su ključni za rast i razvoj mišića i također će vam pomoći da što prije povećati postotak mišićne mase na području cijelog tijela, ne samo nogu.

Čučnjevi su funkcionalna vježba

Funkcionalne vježbe su one vježbe koje vam pomažu da bolje obavljate svakodnevne aktivnosti. Čučnjevi su jedna od najboljih funkcionalnih vježbi jer ljudi rade čučnjeve oduvijek, naročito dok su živjeli isključivo od lova. Kada radite čučnjeve, pospješujete mobilnost i ravnotežu. Sve te prednosti se odražavaju iu svakidašnjem životu.

Potiču sagorijevanje masti

Jedan od najboljih načina da potaknete sagorijevanje masti je povećati postotak mišićne mase. Za svakih pola kilograma mišićne mase više, vaše tijelo miruje troši oko 50-70 kalorija u danu. Stoga, ako imate 5 kilograma mišića više, vaše tijelo će trošiti čak 500-700 kalorija više tijekom dana, čak i dok mirujete.

Pospješuju mobilnost i ravnotežu

Snažne noge su ključne pripremiti tijelo za starost i osigurate mu mobilnost. Čučnjevi su odlični za jačanje nogu. Oni također jačaju i mišiće trbuha i leđa. Pospješuju komunikaciju između mozga i raznih mišićnih skupina. Na taj način smanjuje rizik od padova i fraktura kostiju. Snažni mišići će vam omogućiti da se pravilnije držite i da u svakom trenutku bez problema održavati ravnotežu tijela.

Aktiviraju više mišićnih skupina

Najbolje su one vježbe koje istodobno aktiviraju mišiće gotovo cijelog tijela. Čučnjevi su jedna od tih vježbi. Oni će ojačati vaše noge, stražnjicu, trbuh i leđa. Najbolje od svega je da će povećati osjetljivost tijela na inzulin i na taj način smanjiti rizik od nastanka dijabetesa tipa 2. Također će ubrzati metabolizam i smanjiti rizik od nastanka pretilosti i kardiovaskularnih bolesti.

Kako pravilno raditi čučnjeve?

Čučnjevi su jako dugo bili na lošem glasu jer navodno štete koljenima. No, istraživanja su pokazala da kada čučnjeve radite pravilno, oni mogu čak i poboljšati stabilnost koljena i ojačati vezivno tkivo.

-Zagrijte se.

-Stanite tako da su stopala u ravnini s ramenima.

-Leđa držite u neutralnom položaju i koljena držite ravno iznad stopala.

-Polako savijte koljena, kukove i gležnjeve tako da noge budu pod pravim kutom.

-Vratite se na početnu poziciju.

-Nastavite izvoditi čučnjeve tako da udahnete dok savijati koljena i izdahnete dok se podižete.

Dodajte čučnjeve u program vježbanja

Vježbanje igra važnu ulogu u prevenciji raznih bolesti, jačanju mentalnog, emocionalnog i psihičkog zdravlja. Vježbanje produžuje život i smanjuje rizik od nastanka bolesti koje su vodeći uzročnik smrti – rak, bolesti srca, srčani i moždani udar.

Kao i sa svim ostalim u životu, s vježbanjem ćete htjeti razviti rutinu. Treba jednaku pažnju posvetiti vježbama snage i aerobnim vježbama. Ako samo jednu zanemarite, nećete tijelu pružiti sve što mu treba.

Za početnike stručnjaci preporučuju 2-3 seta čučnjeva 2-3 puta tjedno. Nakon nekog vremena povećavajte broj setova i broj dana kada ih izvodite. Nećete pogriješiti ako ćete pažljivo osluškivati ​​svoje tijelo i dopustiti mu da vas ono vodi jer je ono stvoreno za kretanje.
Izvor:centar-zdravlja

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.