Obnovite crijevnu floru nakon korištenja antibiotika

Antibiotici uništavaju bakterije, ali se često na njihovm udaru nađu i one “dobre” bakterije, čime se poremeti ravnoteža u crijevnoj flori. Kombinacija primjene antibiotika, uzimanja prerađene, slatke hrane i stresa, može još više ugroziti zdravu ravnotežu u našim crijevima.
obnovite-crijevnu-floru-nakon-koristenja-antibiotika

U našim crijevima u prosjeku živi oko 400 vrsta bakterija.

Kada se poremeti ravnoteža u crijevnoj flori, razmnože se štetni organizmi poput gljivica, parazita, Escherichia coli i sličnih štetnih bakterija. Tada može doći do kandidijaze, alergija, sindroma kroničnog umora, pojave ekcema … Zbog toga je vrlo važno da se održi optimalan broj korisnih bakterija u crijevima.

Evo kako obnoviti ravnotežu crijevne flore nakon terapije antibioticima.

Najprije je potrebno da zdravom ishranom održite broj korisnih bakterija. To ćete postići tako što će vam prehrana biti bogata probioticima, neprobavljiva vlaknima koji podržavaju razvoj zdravih bakterija. Preporučuje se jesti dosta sirovog povrća i voća.

Izbjegavajte prerađene šećere koji pogoduju razvoju gljivica i štetnih bakterija. Ne preporučuju se ni zaslađeni voćni sokovi ni previše slatko voće.

Zdravom probavnom sustavu su neophodni i probiotici, odnosno korisne bakterije. Naime, one reguliraju pH ravnotežu u crijevnoj flori i bore se protiv patoloških bakterija. Zbog toga se preporuča jesti kefir, jogurt, ukiseljeno povrće, kombuhu …
Izvor:stvarukusa