Obratite pažnju na akne i madeže

Mladeži mogu kriju rak kože, pa treba ih povremeno prekontrolišete. Obratite pozornost na promjenu u veličini madeža ili njegovog oblika, naročito na područjima između prstiju, ispod grudi, na vratu, ušima, nosu i kapcima.
akne i mladezi

Znakovi za uzbunu:

– Ako jedan dio madeža izgleda tamnije i nepravilnije od drugog dijela

– Ako madež umjesto ovalnog ili okruglog oblika ima nepravilne rubove

– Ako mladež mijenja boju i ima neobične crvenkaste, plave i bijele nijanse

– Ako je promjer madeža veći od šest milimetra

– Sve promjene boja i oblika, kao i svrbež i krvarenje.

Akne

Jako upaljene akne su bolne i najčešće ne reagiraju na uobičajene načine liječenja. One mogu ostaviti ožiljke na koži, pa se preporučuje da što prije zatražite stručnu pomoć. Iako pomažu preparati na bazi salicilne kiseline koja čisti kožu i smanjuje upalu, oni nisu dovoljni. Najbolji izbor je kombinacija preparata i antibiotika koje će u skladu s dijagnozom odrediti dermatolog.

Opadanje kose

Za pojačano opadanje kose uzrok može se krije u hormonskoj neravnotežizbog policističnih jajnika, problema sa štitnjačom ili korištenja pilula za kontracepciju. Osim toga, opadanje može biti posljedica stresa, promjene u prehrani i uzimanja lijekova za akne, betablokatora (za visoki krvni tlak), antikoagulanata (za razrjeđivanje krvi) i antidepresiva. Nakon gubitka kilograma uobičajeno je opadanje kose, a najčešće je posljedica manjka proteina.

Crvenilo na licu koje ne prestaje

Crvenilo na licu koje ne prestaje može biti posljedica rosacea. Ova kožna bolest je češća kod žena, ali teže pogađa muškarce. Simptome pojačavaju začini, alkohol i visoke temperature, a liječi se lijekovima, ali i laserskim tretmanima.

Psorijaza

Ekcemi na koži koji se ne povlače mogu ukazivati ​​na psorijazu. Ova kožna bolest se prepoznaje po crvenim mrljama i ljuskicama, a iako točan uzrok nije poznat, znanstvenici vjeruju da se stanice kože razmnožavaju brže nego što uspiju proizvesti keratin, koji je odgovoran za tvrdu površinu kože. Simptome mogu ublažiti kreme i gelovi koji pomažu u zadržavanju vlage i terapije ultraljubičastim svjetlom.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.