Očistite i ova mjesta u vašem stanu

Brisanje prašine i kuhinjske radne površine, pranje posuđa, čišćenje kupaonice, samo su neki od svakodnevnih poslova zbog kojih naš ​​dom blista. Međutim, koliko god se trudili da prostor u kojem živimo učinimo urednim, postoje mjesta koja tijekom čišćenja većina redovito preskače.
ciscenje stana mjesta

Fotelje, kreveti …

Sjedeće površine poput fotelje, kauča, taburea ili stolica svakodnevno su izložene bakterijama i virusima koje, izvana, na odjeći unosimo u svoj ​​dom i dodirom prenosimo na ostatak prostora, a da o tome i ne razmišljamo. Kada usisavate stan, skinite nastavak za pod i temeljito usisajte i platnene površine, a one glatke prebrišite krpicom natopljenom u toploj vodi s malo limunovog soka.

Zidovi

Iako o njima gotovo i ne razmišljamo, na zidovima prostora u kojem živimo svakodnevno završava sve i svašta. Zidove nesvjesno dodirujemo svakodnevno i to čistim, ali i prljavim rukama, a ako imate djecu ili kućne ljubimce, ove velike površine u domu postaju leglo raznih bakterija i virusa.

Zidove, posebno kuhinjske i one u kupatili, te dijelove uz pod i oko prekidača jednom tjedno prebrišite toplom, vlažnom višenamjenskom krpicom od mikro vlakana. Ona neće oštetiti boju na zidu, a lako će ukloniti nečistoću.

Kuhinjski aparati

Neki ih koriste svakodnevno, a neki samo u rijetkim situacijama, no kuhinjski aparati poput miksera, aparata za kavu, blendera ili sokovnika pravo su leglo bakterija. Iako se trudimo da nakon korištenja prebrišemo kapljice hrane ili soka, na glatkim zidovima aparata zadržava se mnoštvo za oko nevidljivih mikroba koji mogu uzrokovati manje i veće zdravstvene tegobe.

Pamučnu krpicu namočite u mješavinu octa (ili limuna) i tople vode i njom povremeno temeljito prebrišite kuhinjske aparate.

Kanta za smeće

Iako se trudimo da kanta za smeće bude uvijek uredna, njeno detaljno pranje se događa vrlo rijetko, mogli bi reći i prerijetko. Bez obzira koristite li vrećice koje prekrivaju većinu kante, na samoj kanti se zadržavaju najopasnije bakterije.

Ako želite biti temeljni, kantu za smeće jednom tjedno poprskajte mješavinom octa i vode, ostavite da kratko odstoji, pa isperite vrućom vodom.

Vrata, lusteri …

Ono što nam nije u vidnom polju vrlo često zaboravljamo da očistimo, a najbolji primjer su gornje površine namještaja, vrata, lustera i polica, koje su nerijetko prepune za zdravlje štetne prašine.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.