Odaberite kvalitetan madrac za ugodan san

Na svijetu ne postoji čovjek koji ne voli slatko da se naspava. San je i uživanje i potreba. Bez dobrog sna naše tijelo ne može normalno funkcionirati. Uloga sna za naše zdravlje je neprocjenjiva. Dobar noćni odmor poboljšava produktivnost, pozornost i pamćenje, jača imunitet, obnavlja stanice, štiti od stresa, potiče kreativnost, ljepotu i dugovječnost.
odaberite-kvalitetan-madrac
Kvaliteta sna ovisi od mnogih čimbenika, a jedan od njih je dobar madrac. Kada kažem “dobar madrac” ne mislim na neki određeni madrac nekog određenog proizvođača, jer kao što smo i svi mi – individualni, tako i madrac treba birati individualno prema svojim potrebama. Ponuda na tržištu je ogromna i raznovrsna što može biti zbunjujuće pri odabiru madraca.

Ovaj kratki vodič pomoći odabrati najbolji madrac za dobar odmor.

Madraci s oprugama

Madraci s oprugama su najstarija i za sada najpopularnija vrsta na svijetu. Većina ljudi još uvijek spava na ovakvim madracima. Međutim, alternativni liječnici izražavaju zabrinutost zbog upotrebe metalnih opruga koje mogu imati negativan utjecaj na zdravlje. Pretpostavlja se da metalne opruge sprječavaju normalan protok energije i mogu djelovati poput antene, privlačeći i povećavajući elektromagnetsko zračenje, što dugoročno može imati negativne posljedice na zdravlje.

Prednosti:
– Pružaju optimalnu potporu svakom dijelu tijela
– Dugotrajni su
– Dobra prozračnost
– udobnost
– Pristupačna cijena

Mane:
– Mogući rizik za zdravlje
– Nisu otporni na grinje, gljivice i insekte

Madraci od memorijske pjene

Madraci od memorijske pjene su trenutno druga najpopularnija vrsta na svijetu. Napravljeni su od poliuretanske pjene koju karakteriziraju elastičnost, mekoća i antialergijska svojstva. Postoje madraci i od hladno lijevane pjene. Oni su također napravljeni od poliuretana, ali posebnim postupkom, bez dodataka štetnih kemikalija.

Prednosti:

– Idealno se prilagođavaju obliku tijela
– Dobro raspoređuju težinu tijela
– Smanjuju pritisak na kralježnicu
– Otporni na insekte, gljivice i grinje
– Pristupačna cijena

Mane:
– Nisu toliko dugotrajni kao lateks ili madraci s oprugama
– Loše provode zrak
– Imaju efekt “zagrijavanja”
– Memorijska pjena nije prirodan materijal
– Ako patite od valova vrućine, ovi madraci nisu za vas

Madraci od lateksa

Lateks je mekani i fini spužva koja se dobiva od mlijeka kaučukovca. Madraci od lateksa stekli su popularnost zahvaljujući visokoj elastičnosti, nevjerojatnoj dugotrajnosti i odličnim higijenskim svojstvima. Postoji i sintetički lateks, a neke vrste madraca se izrađuju od mješavine prirodnog i sintetičkog lateksa. Zbog toga, ako želite madrac od 100 posto prirodnih materijala raspitajte se kod proizvođača da li je napravljen samo od prirodnog ili od mješavine lateksa.

Postoje dvije tehnologije prerade lateksa – Talalay i Dunlop. Talalay je nešto mekši i elastičniji od Dunlopa, dok je Dunlop lateks idealan ako volite čvršći madrac, koji pruža dobru potporu.

Prednosti:
– Ravnomjerno raspoređuje težinu tijela
– Pruža optimalnu potporu i udobnost
– Lateks je prirodan materijal
– Sprečava rast gljivica, grinja i bakterija
– Dobro regulira zrak i vlagu
– Nevjerojatno dugotrajan
Mane:
– Visoka cijena

Madraci s gelom

Madraci s gelom su se pojavili na tržištu relativno nedavno. Gel je bio primarno razvijen za upotrebu u bolnicama, jer je izvanredno fleksibilan, sterilan, elastičan i odlično apsorbira pritisak. Gel pruža tijelu dobru potporu, ali ujedno je i nevjerojatno mekan. Ovaj materijal rasterećuje bolna leđa još bolje nego lateks ili memorijska pjena. Madrac se ne može sastojati samo od gela, zbog toga se gel obično kombinira s oprugama ili memorijskom pjenom. Ako patite od bolova u vratu, kralježnici ili leđima madraci s gelom su odličan izbor za vas!

Prednosti:
– Antibakterijska i antiseptička svojstva
– Oblikuju se prema tijelu spavača
– Dobro raspoređuju težinu tijela
– Rasterećuju kralježnicu
– Posebno su pogodni za ljude s bolovima u vratu, kralježnici i leđima
– dugotrajnost

Mane:
– Visoka cijena
– Neobičan osjećaj kod spavanja, na koji se treba naviknuti
– Neke vrste gela su dosta tvrde, pa madrac može biti pretvrd za vas

Kombinivani madraci

U današnje vrijeme, teško je pronaći madrac koji koristi samo jednu vrstu materijala. Većina je napravljena od nekoliko vrsta materijala. Na primjer, madrac može imati jezgra od gela i nekoliko dodatnih slojeva od memorijske pjene. Madraci od lateksa vrlo često imaju samo jezgra od lateksa, a ostali dio je sačinjen od memorijske pjene. Vrlo je važno da unaprijed znate od kojeg materijala želite madrac i budete ustrajni pronaći baš onaj koji želite.

Višezonski madraci

Madraci mogu imati tri, pet, sedam i više zona. Ideja višezonskih madraca utemeljena je na anatomiji ljudskog tijela, koje nije u svakom dijelu jednako. Zone madraca su oblikovane na takav način da cijelo tijelo dobije udoban oslonac, a kralježnica – pravilnu anatomsku potporu. Višezonski madraci pružaju dodatan osjećaj udobnosti, bolje prilagođavanje i dobru potporu tijelu.

Savjeti za odabir madraca

– Ako ste svjesni štetnog djelovanja elektromagnetskog zračenja, izbjegavajte madrace s oprugama koje mogu imati negativan utjecaj na zdravlje.

– Ako imate izrazite bolove u kralježnici, vratu ili leđima odaberite madrac s gelom. Međutim, madrac od lateksa i memorijske pjene isto će dobro rasteretiti vaša leđa za nešto manje novca.

– Ako volite prirodne materijale i možete izdvojiti veće količine novca odaberite madrac od lateksa.

– Madraci od memorijske pjene pružaju optimalan omjer kvalitete i cijene.

– Ako ste alergični, za vas su madraci od lateksa, memorijske pjene ili gela.

Isprobajte madrac

U trgovinama su izloženi madraci ne samo zbog toga da ih gledate. Oni su tamo da ih isprobate. Lezite na madrac i isprobajte ga u svim položajima za spavanje. Dobar madrac osigurat će vam ugodan san koji je toliko bitan za zdravlje. Zato, ako tražite novi madrac, izdvojite nešto više vremena i novca – isplatit se!

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.