Kako odabrati pravu četkicu za zube?

Svi znamo koliko je važna higijena usne šupljine. Jeste li znali da je pored konca i tekućine za ispiranje usta podjednako važno znati odabrati pravu četkicu za zube za vaše potrebe? Neće svaka četkica iste debljine i mekoće odgovarati svima. Jako je važno da obratite pozornost na glavu četkice, ali i na njena vlakna i mekoću istih.

1. Veličina četkice

Jedna od najvažnijih stvari jeste odabrati četkicu za zube koja će moći doprijeti do svih površina u usnoj šupljini. Postoje i četkice s prevelikim glavama pa s njom ne možete očistiti kutnjake i zbog toga bi trebalo birati one srednje veličine ili manje kojima ćete dohvatiti baš sve zube.

2. Oštrina

Postoje tvrde, srednje i mekane četkice. Njih ćete birati ovisno od stomatoloških problema koje možda imate. Mekane su pogodnije za djecu, stare osobe i one koji imaju problem s osjetljivošću desni. Iako su mekane četkice najradije preporuka stomatologa, srednje i tvrde se najviše prodaju. One su pogodne za ljude koji imaju jake zube i zdrave desni. Jako je važno da s ovakvim četkicama budete oprezni, jer možete jakim četkanjem oštetiti zubnu caklinu.

3. Materijal vlakna

Iako su danas primat uzele plastične četkice za zube s umjetnim vlaknima i dalje su najbolje četkice s prirodnom dlakom.

4. Vrsta četkice

Iako električna četkica daje bolje rezultate pri pranju zuba, ipak su ručne naširoko koristi. Jako je važno znati se nositi s njima i da pravim potezima perete zube jer ćete samo na taj način održati higijenu usne šupljine.

Stomatolozi i zubni tehničari savjetuju da pokret ide od vrata zuba (od gingive) ka vrhu.
Izvor:Vesti Online