Kako odabrati savršenu ugaonu garnituru?

Autor Datum 15/11/2016

Ako su vam dosadili prastari „kompleti“ nameštaja poput dvoseda i kaučeva u kombinaciji sa foteljama koji, svi zajedno, samo „gutaju“ prostor i skupljaju prašinu, a o udobnosti ne vredi ni govoriti, možda je vreme da razmislite o preuređenju stana, odnosno, promeni nameštaja. Sve, pa i on, ima rok trajanja, bez obzira na to što su se još vaši roditelji „kleli“ u večni kvalitet tadašnjeg nameštaja. Ne budite sentimetalni – i sami znate sa kakvim čežnjivim pogledom prolazite pored obližnje prodavnice nameštaja kada se vraćate sa posla. A ona savršena ugaona garnitura iz izloga bi se tako lepo uklopila sa tepihom koji ste nedavno kupili… A ugaona garnitura i potkrovlje? Pa, ima li boljeg spoja?!
kako-odabrati-savrsenu-ugaonu-garnituru
Prodato! Rešili ste da kupite ugaonu garnituru. I, šta sad? Odluka je doneta, ali, razume se, potrebno je da razmotrite još neke stvari.

Udobnost na prvom mestu!

Najpre, koju prostoriju želite da „obogatite“ ovim komadom nameštaja? Nekako je logično da ugaona garnitura čini „suštinu“ dnevne sobe. Dnevna soba je ta koja okuplja ili vašu porodicu ili vaše prijatelje zarad višečasovnog druženja, uživanja ili možda gledanja filmova. Naravno, svoju savršenu ugaonu garnituru možete pozicionirati i negde u spavaćoj sobi, naročito ukoliko vam je potreban neki dodatni ležaj ili mesto na koje ćete odlagati stvari. Da, ponekad umemo da budemo malo neuredni kada se vratimo umorni sa posla… Tako da, ugaona garnitura je vrlo praktična, može biti i višenamenska, a po udobnosti se ne može ni meriti sa dotrajalim nameštajem!

Kad smo već kod udobnosti, ovo je takođe bitna stavka o kojoj treba povesti računa. Ukoliko želite da se osećate prijatno u svom domu i ne želite da zažalite ni trenutak što ste kupili baš tu ugaonu garnituru, a ne neku drugu, na licu mesta proverite koliko je ona udobna, kao i to koliko je „opremljena“ – kakvi su jastuci, ima li rukohvate i ostalo. Dobro razmislite o svakoj sitnici koliko god vam u prvi mah delovala nebitno. Najbolji test koji možete da sprovedete jeste taj da zamislite da ste u nekom kafiću. Da li biste voleli da sedite na takvoj garnituri? Da li biste mogli da satima uživate u omiljenoj kafi ukoliko sedite baš na takvom komadu nameštaja? Da? Onda je to vaša ugaona garnitura iz snova!

I dizajn je bitan!

Pošto ste „čekirali“ ovu jako bitnu stavku, možete se pozabaviti i finesama. Koja boja vam odgovara? Koja veličina? Koji model? Ovo zavisi od ostatka vašeg stana, tačnije, prostorije u kojoj će ugaona garnitura biti smeštena. Ukoliko imate manji stan, odnosno sobu, odaberite manju ugaonu garnituru koja će svakako uštedeti vaš prostor, a ukoliko se još i rasklapa ili je udobna i za spavanje sama po sebi, lako će poslužiti i kao zamena za krevet. Više nema problema ukoliko se neki neplanirani gosti zadese na vašoj adresi! U zavisnosti od stila uređenja ostatka prostorije, odlučite se i za boju garniture. Manje je uvek više, te se vodite ovom premisom kada birate svoj savršeni komad nameštaja. Ukoliko je vaš stan pun boja, ukrasa i detalja, neka ugaona garnitura bude jednobojna i to u boji koja dominira ostatkom prostora. Ukoliko je vaš stan pak uređen u minimalističkom stilu, neka garnitura bude ta koja će „razbiti“ monotoniju i dati toplinu vašem domu. Recimo, crno belo crvena kombinacija boja je uvek dobitna, pa čak i kada je enterijer u pitanju.

Dakle, sada kada ste pronašli model koji je odgovarajuće veličine, boje i dizajna, a uz to je još i savršeno udoban, preostaje vam samo još da se prepustite uživanju u mirnom popodnevu!

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.