Odgovor kozmetičke industrije potrebama savremene žene

Autor Datum 28/03/2018

Današnje potrebe potrošača evoluiraju neverovatnom brzinom, dok se njihova očekivanja od brendova menjaju i postaju zahtevnija, pogotovo kada je reč o primeni novih tehnologija. Proizvodi i usluge koji su nekada u prošlosti bili revolucionarni, postepeno postaju norma. Bez obzira na oblast poslovanja, kompanije koje su prilagodljive i koje na vreme reaguju ulažući u rani razvoj sopstvenih tehnologija, su one koje najviše profitiraju.

Nijedna industrija, pa ni kozmetička, nije otporna na korenite promene koje dolaze sa digitalnom transformacijom tržišta. Predviđanja kažu da će kozmetička industrija na globalnom nivou dostići vrednost od neverovatnih 429.8 milijardi dolara do 2022. godine, a veliki brendovi već sada uveliko rade na tome da ponude inovativna i personalizovana rešenja njihovoj najvećoj potrošačkoj grupi – savremenim ženama.

L’Oreal opravdava svoju snažnu reputaciju

L’Oreal je jedan od globalno prepoznatih brendova koji je veoma dobro iskoristio tehnologiju kako bi se približio svojoj ciljnoj publici. Pre kupovine kozmetičkih proizvoda, žene žele da ih isprobaju ili da dobiju pouzdanu preporuku za najbolji izbor. L’Oreal je zato lansirao aplikaciju po imenu Makeup Genius koja transformiše prednju kameru u virtuelno ogledalo i omogućuje korisnicama da “isprobaju” različitu šminku, bez da zaista nanesu ijedan proizvod na lice. Glavni direktor za digitalni marketing, Lubomira Rochet, tim povodom je izjavila: “Smatramo da je ovo dobar početak i da može da posluži kao odskočna daska za ubrzavanje procesa digitalne transformacije L’Oreal kompanije na svim njenim nivoima – u pogledu vizije, brenda, tržišta, ali i internih funkcija i operacija. Tehnologija menja sve, ništa više neće biti isto.”

Lancôme usko usmeren na potrošače i personalizovana iskustva

Lancôme je ogranak luksuznih proizvoda kompanije L’Oreal, poznat po visoko kvalitetnim proizvodima za negu kože, kao i šminki i posebno dizajniranim mirisnim notama. Ovaj brend osigurao je sebi zavidno mesto na tržištu, ponudivši ženama mogućnost da kupe svoju jedinstvenu nijansu pudera. Uz pomoć tehnologije i Lancôme uređaja koji skenira vašu kožu i analizira je, moguće je odrediti tačnu strukturu i ton koja savršeno odgovara vašem tenu. Nakon dijagnostike, mašina sama meša savršenu formulu, specijalno dizajniranu za vas. Luksuzna ambalaža potom biva obeležena informacijama o vašoj koži (“skin ID”), ovi podaci se čuvaju, pa je moguće lako dopuniti bočicu nakon što potrošite proizvod.

Max Factor i upotreba Google Glass uređaja

Max Factor jedan je od prvih brendova koji je posegnuo za uređajima za proširenu stvarnost (Augmented Reality, AR devices), kako bi svojoj ciljnoj grupi približio umetnost profesionalnog šminkanja. Godine 2014. je profesionalni šminker Mel Alter koristila Google Glass naočare uživo, prilikom šminkanja modela u bekstejdžu jedne modne revije u Velikoj Britaniji. Na ovaj način, svi zainteresovani mogli su da vide kako izgleda šminkanje iz perspektive prvog lica. Alter je komentarisala kako je “vreme provedeno u bekstejdžu uzbudljivo za profesionalne šminkere, jer je to jedinstvena prilika za oslobađanje kreativnosti i korišćenje najnovijih proizvoda po prvi put”, kao i da joj je veoma drago zbog snimanja videa putem Google Glass uređaja jer će “žene moći da prate proces i ponove ga same, na sebi.” Na ovaj način je Max Factor ostvario značajne marketinške poene i privukao pažnju svoje ciljne grupe. Pritom, brend se pokazao kao naprednim i spremnim za usvajanje novih tehnologija, zarad što boljeg iskustva mušterija.

Istina je da se čovek saživeo sa tehnologijom i mnoge industrije su odlično izmerile značaj i veličinu te činjenice. Uzmite kao primer IQOS, uredjaj nove generacije za konzumiranje pravog duvana, bez dima i pepela. Tu je i modna industrija: svetski poznat brend H&M uz podršku Instituta za istraživanje tekstila u Hong Kongu i dva japanska univerziteta, razvio je revolucionarnu tehnologiju reciklaže tekstila, čime je po prvi put postalo moguće preinačiti postojeće mešavine tkanina u nova, zasebna vlakna. Da ne pričamo o e-commerce industriji, automobilskoj industriji, fitnesu ili turizmu…

Bez ikakve sumnje, nove tehnologije nastavljaju oblikovati naš svet, a kozmetička industrija uspešno prati ovaj talas promena. U tom smislu, razvoj sopstevnih tehnologija i kreativna upotreba postojećih predstavljaju najpouzdanije načine podizanja nivoa konkurentnosti.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.