Kako odlučiti u kojoj američkoj oblasti želite da radite?

Autor Datum 11/12/2017

Amerika je ogromna zemlja i zbog toga se njeni krajevi razvijali različitim tempom i bili su pod uticajem različitih kultura tokom istorije. Zato i danas postoje neke razlike između istočnog, zapadnog, ili centralnog dela Amerike. Ukoliko ste se informisali i odlučili da se prijavite na Work and Travel program, verovatno imate dilemu koji deo Amerike da izaberete. Jer, nije jednostavno doneti odluku gde provesti četiri meseca. Zbog toga ćemo u nastavku navesti neke karakteristike različitih oblasti Amerike.

Istočna obala

Brojne agencije nude u okviru Work and Travel programa različite poslove na Istočnoj obali. Severni deo Istočne obale važi za tradicionalniji u odnosu na čitavu Zapadnu obalu, ali upravo zbog toga gradovi u ovoj oblasti nose posebnu draž. Naravno, u metropolama poput Njujorka, Vašingtona ili Filadelfije ne postoji ta konzervativna nota koja je prisutna u manjim mestima. Zato, ukoliko budete boravili u manjim gradovima, koja nisu toliko turistički atraktivna, moći ćete da da osetite autentični duh Amerike.

Kada je u pitanju Florida, tu je situacija dosta drugačija. Zbog prelepih peščanih plaža i povoljne klime, ovo poluostrvo je jedno od omiljenih turističkih destinacija. Međutim, iako je čitava oblast podređena turizmu i turistima, postoji veliki broj divljih plaža na kojima možete sami uživati. I zato ako dobijete posao u bilo kom mestu na Floridi, iskoristite svaki trenutak da uživate u suncu i moru. Više o samom programu studentske razmene poznatiji kao Work and Travel vidite na ovom sajtu.

Centralni deo Amerike

Verovatno je mnogima prva asocijacija za centralni deo SAD-a Teksas. I iako je globalizacija učinila svoje, i dalje postoje mala mesta gde se možete osetiti kao da ste u vestern filmu, gde su kauboji (doduše malo moderniji) svakodnevna pojava.

Osim u različitim mestima Teksasa, u okviru Work and Travel programa možete raditi i u nacionalnim parkovima kao što su Grand Kanyon i Yellowstone, kao i u mestima u blizini Velikih jezera.
Ono što je važno napomenuti je to da je klima u ovoj oblasti malo oštrija u odnosu na obale, upravo zbog udaljenosti od okeana. Mada leti je toplo kao i kod nas.

Zapadna obala

Ako Istočna obala važi za tradicionalniji deo Amerike, onda je Zapadna obala simbol najsavremenijeg sveta. Naravno, danas ta granica nije tako jasna, jer u obe oblasti postoje metropole koje su poput svih velikih gradova.

Većina studenata koja je bila na Zapadnoj obali preko programa Work and Travel kaže da ih ovaj deo Amerike veoma podseća na Evropu. Tako da, ako niste spremni na značajne promene, Zapadna obala je pravi izbor. Osim toga, ukoliko budete smešteni u mestima koji se nalaze u blizini Sakamenta, San Franciska, Las Vegasa ili Los Anđelesa, možete iskoristiti slobodno vreme da posetite ove fascinantne gradove.

Aljaska

Aljaska je idealna za avaturiste i ljubitelje netaknute prirode. Zbog surovije klime, ova oblast nije bila preterano interesantna za naseljavanje, pa je ovo jedno od retkih mesta na svetu gde možete videti toliko starosedelaca. Ova gostoljubiva plemena rado pričaju svoje legende radoznalnim turistima. Upravo zbog toga, ova oblast je postala poslednjih godina prava turistička atrakcija.

Aljaska je pravo mesto ukoliko želite da upoznate nešto potpuno drugačije i ako ne uživate u letnjim vrućinama.
Bez obzira na to koji deo Amerike odaberete, sigurni smo da ćete proveti leto za pamćenje. I ne zaboravite, nakon isteka radne vize imate još mesec dana za putovanja. Zato ako se dobro organizujete, to vreme možete iskoristiti za posetu destinacija koje se nalaze na različitim krajevima zemlje.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.